USA: Pouze 9% internetových uživatelů je P2P piráty

Je pirátství skutečně tak VELKÝ problém, jak hudební a filmové společnosti tvrdí? Čerstvá výroční zpráva IFPI (PDF) to popírá. Pouze 9% internetových uživatelů v USA používá P2P sítě. A od roku 2007 se toto číslo stále zmenšuje.

Za poslední tři roky se počet uživatelů P2P sítí zmenšil o 9%. A nejspíš není to tím, že ze světa “pirátských” služeb odešlo nenávratně LimeWire (Jeden z nejpopulárnějších P2P klientů, Limewire, končí).  Snížil se i počet stažení na osobu, z 25 (2007) na 18 (poslední čtvrtletí loňského roku). Jakkoliv se data v posledním průzkumu (zdrojem je NPD Group) týkají pouze P2P sítí, je dost zřejmé, že pirátství není tak obrovský a rozšířený problém, jak hudební a filmový průmysl tvrdí.

Jediná cesta jak zastavit pirátství je snížení ceny tvrdí akademická studie, s čímž lze za jistých podmínek souhlasit. Na hudební průmysl se ale řítí nová rána. Streaming a klasické pirátství v podobě stahování hudebních souborů tak bude ztrácet na atraktivitě – nejde tedy jenom o snížení ceny, ale hlavně o dostupnost hudby a filmů v legální podobě.

Je to právě Hudební průmysl, kdo je zodpovědný za vznik i zachování pirátství. Ani po desetiletém “boji s pirátstvím” se nedokázaly hudební a filmová vydavatelství adaptovat na nové prostředí a přijít s nabídkou odpovídající poptávce. Samotní spotřebitelé v tom mají jasno, vyjadřují to třeba i v podobě výzvy Nenuťte mě krást!