Chtějí @PiratskaStrana zdražit leteckou dopravu? Proč Míra Kalousek čte a šíři pochybné weby

Po vzoru Stropníckého? Piráti lákaji na petici za vyšší zdanění letecké dopravy” je tak trochu titulek typický pro Echo24. Jak zaznělo na Twitteru, “blbý a tendenční” web, který už hodně dlouho patří mezi lžiweby – občas je tam žurnalistika, ale cokoliv tam najdete, musíte velmi důkladně prověřovat a ověřovat. Celé je to jen ukázka toho jak účelově něco vzít, účelově to semlít, pár výmyslu smíchat s fakty a vydat něco co zapůsobí na primitivní pudy čtenářů.

D_Ya1JRW4AA8y0u.jpg
Ne Míro, tohle nikoho o svobodu cestování nepřipraví. To přirovnání je stejně blbé jako článek na Echo24

Základní fakta – jeden z Pirátů (Mikuláš Peksa) se rozhodl že bude zviditelňovat petici směřující k tomu, aby se Evropská Unie začala zabývat tím, že letecká doprava má hodně nepochopitelné daňové výhody. Se Stropnickým to má mimochodem společného jenom to, že to k němu přirovnal Tomáš Zdechovský a bylo to právě Echo, pro které Stropnický onu památnou větu o cestování řekl.

Tady je důležité nedělat z komára velblouda – je to jeden z Pirátů, kdo se pro něco takového nadchnul. One evropská petice musí získat milion podpisů, aby se tím EU začala zabývat. Mikuláš Peksa je nakonec, stejně jako třeba Tomáš Zdechovský (památný například prohlášením, že gayové mají řadu výhod), jedna z často poněkud tragikomicky se projevujících postaviček na české politické scéně (stačí vzpomenout Peksovu obhajobu Zemana slavícího na ruské ambasádě). )

Téma napříč celou EU

Ta podstatnější fakt jsou, že otázka nedanění letecké přepravy je tématem napříč celou Evropou a nikoliv nějaký výmysl nějakého “šíleného Piráta v Česku”. Na článku v Echo24 je nejvíce zábavné to, že o tom nakonec mluví, ale až na samém konci kam to nikdo nedočte a rozhodne nepovažují za důležité odkázat na zdroj (ten je dost dobrý a podstatný, Leaked EU report boosts case for jet fuel tax).

2019-07-14 07_49_27-Window.png

A také to, že argumentuje proti citací šéfa Ryanair – tedy někoho kdo bude má zásadní zájem na tom, aby letecká doprava nebyla daněna stejně jako ostatní podnikání. Ostatně PR/lobistické aktivity jsou dost jasně vidět třeba v Taxing aviation is the wrong way to tackle the industry’s CO2 emissions

Evropské státy přitom na leteckou přepravu už dávno uvalují různé formy danění – Německo od roku 2011 vybírá peníze za každého odlétajícího pasažéra, Švédsko vybírá za komerční a skupinové lety, Holandsko chce vybírat od roku 2021, jak v osobní, tak nákladní letecké přepravě a Francie začne vybírat od roku 2020.

Stejně fantasticky to vedle Echo24 podávají Parlamentní Listy či Expres, což ani nepřekvapí. Všechno jsou to buď bulvární plátky nebo věci postavené na různé míře využití fakenews a manipulací. Jediný z těch tří (Parlamentky) na onu Petici odkazuje. Fakt, který o něčem také svědčí.

Mimochodem, ten Expres je taky skvělá ukázka žurnalistické žumpy – Na dovolenou vlakem! Piráti chtějí dražší letenky, aby se v dopravě měli všichni stejně je titulek stejného stylu jako Echo24.  Vhodné připomenout je, že tahle bulvární žumpa patří MAFRA a tedy Andreji Babišovi.

Občanská Petice. Ano, je to občanská petice

Ukončení osvobození leteckých pohonných hmot od daně v Evropě je petice co má termín ukončení v květnu budoucího roku, potřebuje jeden milion podpisů (má aktuálně přes 37 tisíc) a jde o občanskou iniciativu – takovou, co jak už víme, plně odpovídá tomu co nakonec řeší samotné státy (nejenom EU).

Vyzýváme Evropskou komisi, aby členským státům navrhla zavedení daně z leteckých pohonných hmot (leteckého petroleje). Odvětví letecké dopravy využívá daňových výhod, přestože se stále více podílí na emisích skleníkových plynů.

Všimněte si slov vyzýváme a aby navrhla zavedení daně. Všimněte si i toho, že se týká pouze danění leteckých pohonných hmot, což je jenom jedna ze zásadních nerovností v dopravě – ve hře je i neukládání DPH na letenky a řada dalších výhod. Celé je to navíc postaveno proti skutečnosti, že letecká doprava je jedním z největších producentů emisí oxidu uhličitého a snahou využít lépe peníze na podporu ekologičtějších způsobu přepravy.

Pokud tohle opravdu prostudujete (Ending the tax exemption on aviation fuel in Europe, plus rozsáhle PDF) tak se můžete pod petici směle podepsat. Nikoliv vymýšlet další z poloviny fake news článek a bojovat proti. Ale co, ono se do Pirátů prostě dobře kopá. Zejména v něčem, s čím nemají nic společného.

Kdo chce Piráty bít, hůl si vždy najde

Takže, abych to nějak shrnul. Pirát Peksa tentokrát nemá žádné podivné osobní nápady. Nemají je nakonec ani Piráti, byť v minulosti se pár podivných věcí našlo (a do budoucna jistě najde). Jediné co je tady tradičně podivné jsou články v podivných médiích. Napsané tak, aby je rozhořčení lidé šířili na všechny strany. Včetně Míry Kalouska, který zjevně vůbec neví která bije a chytil se na klasicky linkbaiting.

Další materiály vhodné k prostudování: