Masakr na Novém Zélandu a sociální sítě jako nástroj zviditelnění? Má to řešení? Co takhle to live video zrušit?

Facebook k masakru na Novém Zélandu poskytl nějaké (nepříliš důvěryhodná) čísla, vypadají spíše jako snaha o zlehčení. Najdete je případně v Facebook tvrdí, že méně než 200 lidí vidělo živé video ze střelby na Novém Zélandě a vedle směšných čísel je tam ještě zajímavé to, že tvrdí, že živé video přenášející zabíjení nikdo nenahlásil. A také to, že k nahlášení došlo až poté co živé video skončilo, kdy navíc mělo dojít k nahlášení že “špatného důvodu”, takže se Facebook videu nevěnoval. Víme i to, že Facebook v prvních 24 hodinách odstranil 1.5 milionů videí útoku na Novém Zélandě. Tři sta tisíc skutečně odstranil, 1.2 milionu zablokoval při nahrávání.

Celé je to spojené s tím, že útočník chtěl aby se jeho čin dostal k co nejvíce lidem – proto zvolil živé vysílání ne nejrozšířenější platformě. Mohutně mu v tom později pomáhala nezodpovědná média a záplava lidí,  kteří video nahrávali na Facebook, YouTube, Twitter a další sociální sítě.

Tohle celé se bude opakovat při další podobné události.

Možnost oslovit miliony lidí zásadně jednoduchým způsobem je prostě nesmírně lákavá. Dřívější bariéra pro šíření informace (zejména) ve video podobě padla. Stačí mít mobilní telefon (Live na Facebooku ale podporuje i kamery), připojení k Internetu a začít vysílat. Není zde žádné omezení, není zde nic co by ohlídalo, zda vysílaná věc je přijatelná či nepřijatelná.

Facebook (ale může to být i Twitter a jeho Periscope či Instagram) může reagovat pouze se zpožděním a jedině, pokud se o něčem dozví. V tomto ohledu víme jak špatně Facebooku funguje, jak zásadní nedostatek skutečně kvalifikovaných lidí má. Víme i to, že systém nahlašování je ve většina případů jenom placebo, nahlášení nikam nevedou.

Řešením není ani automatická detekce či snad použití nějaké AI (tu reálně Facebook nemá, to už také víme). Facebook nedokáže tyto technologie použít ani na detekci tak obyčejných a snadno poznatelných věcí jako jsou fake news v podobě textových příspěvků a odkazů. Jediné co umí v reálném čase a v celosvětovém měřítku je detekce obličejů a rozpoznávání lidí, ale tohle pro podobné případy není použitelné.

Jaké to ale má řešení?

Co s tím vším? Zrušit kompletně možnost Live Streamingu?Touhle cestou se nejspíš také nedá jít, byt řešení by to bylo.

Omezit ho by ale vůbec nebylo od věci. Dnes může živě vysílat každý, takže jedna z možností je na to dát nějaké omezení – počty fanoušků, počty přátel, nutnost aby účet existoval nějakou dobu, aby byl aktivní i předtím například. Problém je, že tohle by možná v některých případech fungovalo, ale rozhodně ne u všech.

Cestou by bylo i to co stejně už Facebook dělá, další omezení dosahu bez placení. Opět je otázka, jak by tohle zafungovalo – touha po zviditelnění by znamenala, že si útočník prostě “rád” připlatí.

Nasadit více moderátorů, kteří hlídají obsah? Pravděpodobně by to pomohlo, za předpokladu, že by Facebook drasticky změnil nahlašování a řešení závadného obsahu. A hlavně, přestal na téhle části služby šetřit. Narážet to bude ale na to samé co dodnes, to že Facebook funguje 24/7 a lidé na něm hovoří v desítkách/stovkách jazyků. Kámen úrazu u veškeré moderace, který vidíme neustále i v Česku: Facebook prostě nerozumí tomu, o čem se píše v česky psaných příspěvcích.

Možné je i zpoždění živého vysílání, tedy to, že by bylo dostupné až minuty poté, co bylo zahájeno. Pro některé viditelnosti-chtivé by tohle znamenalo zásadní nepříjemnost, ale nejspíš to ve finálně nic reálně neřeší. Vhodné připomenout je, že tato metoda je používána u televizního živého vysílání (tam jde ale o pár sekund) – dává možnost vysílaní vypnout, pokud by se dělo něco nepatřičného (a děje se to hlavně proto, aby tv stanice předešly pokutám). U Facebooku ale touto cestou spíše nereálné,  živých vysílání bude na platformě probíhat příliš velké množství, takže i se zpožděním by stejně nikdo nějaké vypnutí nemohl řešit.

Částečně by zpoždění bylo vhodným řešeném pro děti a mládež – bez zpoždění by živé vysílání šlo jenom u dospělých. Celé je to ale stejně nefunkční jako ostatní – nehledě na to, že dětí pod 13 let jsou na Facebooku s falešným věkem.

Prostě to živé vysílání zrušit. Tečka.

Ve výsledku nakonec žádné řešení neexistuje – dokud živé video existuje, tak bude sloužit k podivným účelům. A dokud má Facebook zásadní finanční motivace aby existovalo, tak sám Facebook nic dělat nebude. Paradoxem je, že jediné řešení by bylo živé video zrušit a ponechat ho případně jenom na úrovni využití firmami a právními subjekty. Byť i tam by dříve nebo později došlo k témuž, stačilo by hacknout něčí účet.

Což je mimochodem ještě další dost podstatná věc. Až se objeví příští masakr, tak může být masově zviditelněný prostě tím, že si někdo dá tu práci a získá přístup k účtům, které oslovují miliony až deseti miliony lidí.

Přinutí něco Facebook k řešení?

Celé to má další poměrně podstatný aspekt – aktuálně neexistuje nic, co by Facebook přinutilo situaci řešit. Negativní dopady podobných věcí jsou pro pozici Facebooku prakticky neexistující, pozitiva naopak převažují – více obsahu, více zhlédnutých videí, více uživatelů online, větší čas online, více zobrazených reklam.

Řešením by byla regulace Facebooku (ale připomenu že se to týká i dalších platforem). Na této maličkosti je ale nejzajímavější to, že politici nemají zájem Facebook regulovat a omezovat. Je to pro ně zásadní nástroj politického marketingu a sami ho v řadě případů využívají na hraně (a často i za hranou) existujících regulací. Neochota v tomto směru je vidět i na záplavě skandálů ohledně soukromí a nulového dopadu v této oblasti.