DOJ vs Apple a knižní vydavatelé v kauze kartelové dohody ohledně cen e-knih

Americké Ministerstvo spravedlnosti (DOJ) formálně podalo žalobu na Apple,  Hachtte, HarperCollins, Macmillan a Penguin. Viní je z kartelové dohody ohledně cen elektronických knih. Žaloba vychází z ročního vyšetřování, které vyvolal přechod Apple na “agenturní” model při prodeji e-knih. To mělo vést ke zvýšení cen a ovládáni trhu několika velkými prodejci.

Podle agentury Bloomberg (viz U.S. Files Antitrust Lawsuit Against Apple, Hachette) někteří vydavatelé již dosáhli s DOJ dohody (Simon & Schuster, Hachette Book a HarperCollins). Apple a MacMillan se ale jakékoliv dohodě brání a obvinění odmítají.

“Agenturní” model umožňoval vydavatelů určovat ceny knih a Apple z takto nastavených cen získávalo 30% z prodeje. U tradičního prodeje knih jde o “velkoobchodní” model, kdy prodejci nakupují práva na knihu a sami si určují cenu, za kterou ji prodávají.

Podle Wired (DOJ Announces Terms of Settlement With 3 Publishers in E-Book Lawsuit) skutečně trojice vydavatelů dosáhla dohody. Jde o Hachette, harperCollins a Simons & Schuster. Součástí dohody je hlavně ukončení smluv s Apple, ukončení jakýchkoliv dalších smluv s prodejci, která omezují možnost prodejců stanovit vlastní cenu, uzavřít nové smlouvy s Apple i prodejci, vyrozumět DOJ před vstupem do jakéhokoliv společného podnikání týkajícího se e-knih. Součást je ale i povinnost (po dobou dvou let) umožnit všem prodejcům určovat vlastní (a levnější) ceny na základě vlastního uvážení.

DOJ se tak snaží omezit kritizovanou vlastnost “agenturního” modelu, tedy to, že vydavatelé určili pevné koncové ceny. Podle nových pravidel DOJ je sice “agenturní” model možný, ale koneční prodejci e-knih si mohou ceny určovat podle vlastního uvážení. Na dobu pět let navíc DOJ chce zamezit tomu, aby vydavatelé nemohli vstoupit s prodejci do mimořádně zvýhodňujících smluv.