Sarah Palin se pokouší změnit historii, marně

TakeBackThe20.com už neexistuje, Facebook Page Sarah Palin podstoupila masivní promazávání, přesto se ten jeden konkrétní obrázek nepodaří zlikvidovat. Čím více se Sarah Palin snaží měnit historii, tím více se historie vrací.

Mezi střelbou v Arizoně a TakeBackThe20.com neexistuje žádná prokazatelná příčinná souvislost. Zda politická kampaň Sarah Palin jedním nevhodně zpracovaným plakátem přispěla k zabíjení není možné jednoznačně říci. Byť mnozí příčinu vidí. Nevhodná volba značky a nic už nelze vzít zpět. Byť se Sarah Palin a lidé okolo ní snaží sebevíc.

TakeBackThe20.com byl zrušen (Google Cache žije dál, zatím). Facebook Page zažívá masivní mazání, ale co Facebook jednou uchvátí, to už odmítá pustit (Don’t Get Demoralized! Get Organized! Take Back the 20! stále onen plakát obsahuje). Včetně vzniku protestních Stránek jako je třeba Sarah Palin’s Hit List Must Come Dow, které sice možná někdo bude zkoušet zlikvidovat, ale rychlost vzniku nových bude vždy vyšší, než schopnosti těch, co chtějí změnit historii.

Čím více chcete z Internetu něco odstranit, tím rychlejí a více se daná věci šíří a vrací. Starý známý fakt patřící do učebnic krizové komunikace. Má dokonce odborné označení – Streisand effect. Pro Sarah Palin jde o trpkou zkušenost, které se paradoxně mohla vyhnout. Proti pravdě (byť může být jenom jednostranná) se nedá bojovat potlačování, mazáním a cenzurou. Pokud by byla bývala zvládla se problému postavit čelem, mohla vyjít jako vítěz.  Neudělala to a za podobné chyby se platí.

Internet nikdy nezapomíná. A snahy překrucovat (Palin Aide: Symbols Weren’t Rifle Sights, but Surveyor’s Marks) už vůbec ne.