Spam na Facebook Stránkách? Samozřejmě roste

facebook-zuckerberg-open-graphVelké Stránky (Pages) na Facebooku mají až 15% obsahu tvořeného pouze spamem, uvádí to Vitrue v čerstvé analýze. A čím větší je Stránka, tím více spamu obsahuje.

Facebook sice spam na Facebook Pages dokáže relativně efektivně hlídat a problematické zprávy nezobrazovat, ale řešení není zdaleka dokonalé. Záplava spamu nejde příliš dohromady s omezenými možnostmi administračního rozhraní. A hlavně nutností ze spamu vytahovat velké množství zpráv (příspěvků), které spamem ve skutečnosti nejsou. Spamové příspěvky sice správce Stránky může označit a autora spamu nahlásit, ale praktické zkušenosti jasně ukazují, že se nestane vůbec nic.

Vitrue udává, že u stránek se méně jak 100 tisíci fanoušky je míra spamu 6.5%, u stránek mezi 100 tisíc a jedním milionem je to už 8.1% a stránky s více jak jedním milionem fanoušků už mají 14.9% spamu.

Spam na Facebook Pages je svým způsobem poměrně absurdní jev. Příspěvky fanoušků na Zdi Stránky jsou pro případný marketing (i spam) prakticky neúčinné – hlavní mechanismus Facebook Page spočívá v šíření informací k fanouškům na jejich zdech. Samotná Stránka je navštěvovaná zcele minimálně a cokoliv na ní  umístěného fanoušky (v tomto případě spammery) má mizivý efekt.

Některé z aktivit spammerů si tuto skutečnost neuvědomují – ti pokročilejší už pochopili, že spam je vhodné vkládat nikoliv jako příspěvek na Zeď Stránky, ale jako komentáře k příspěvkům samotné Stránky. V takovém případě se jejich sdělení dostává k fanouškům. A také se vyhýbá klasickým spam filtrům Facebooku – pro správce Stránek je pak podstatně větším problémem. Facebook Pages jsou, tradičně a dlouhodobě, vybaveny velmi nedostatečnými možnostmi administrace.