Phishing snažící se ukrást Stránky na Facebooku je opět aktivní. Navíc v češtině. Tohle je velké

Tento druh phishingu běží už roky (naposledy jsem o tom psal v Pozor na phishing snažící se vás připravit o Stránky co máte na Facebooku!) a od té doby se toho moc nezměnilo. Jen tedy to, že už podvodníci mají českou verzi.

Všimněte si toho, že autore je “Adm Verify summary” kde “e” je poněkud jiné (vɘrify a) a není to jediný Unicode znak, jiná jsou i obě “r”. Adresa (s.id/ugWPY) pak přesměrovává na apmcesrs.000webhostapp.com/cation.html kde už je k nalezení přihlašovací formulář pro Facebook, ale práci si s tím moc nedali. Stejná adresa mimochodem je k dohledání i anglicky psaných pokusů o odcizení Stránek.

Nezapomeňte, že zásadní ochrana všech online účtů je dvoufaktorové ověření (Dvoufaktorové ověření použijte všude tam, kde chcete lépe zabezpečit účet) a začít musíte u vašeho e-mailu. Pokud máte na Facebooku více správců Stránky, tak všichni správci co mají nejvyšší práva musí mít dvoufaktorově chráněný jak Facebook, tak e-mail.

Vážený uživateli, váš účet bude deaktivován.
Je to proto, že vás někdo nahlásil v rozporu s podmínkami služby. Pokud jste původním vlastníkem tohoto účtu, znovu ověřte svůj účet, abyste zabránili jeho zablokování.

Zde potvrďte svůj účet: odkaz odstraněn

Pokud nepotvrdíte, náš systém automaticky zablokuje váš účet a vy jej již nebudete moci používat.děkujeme, že jste nám pomohli zlepšit naši servisní spolupráci.

Zabezpečení Facebooku
© Facebook,Inc.7811 Menlo Park,Kalifornie,94043,
█║▌│█│║▌║││█║▌
Copyright USA 2020

Zajímavé je to ale například tím, že tady jde o stránku (asi časem zmizí, ale v [07.11.20 18:02] je aktivní) a je tam jeden příspěvek s výše uvedeným textem a zmiňuje v nich záplavu dalších Stránek – po odřádkování mnoha prázdnými řádkami (tečka, klasicky) aby to nebylo vidět. Ten čárový “kód” samozřejmě je jenom několik ASCII znaků.

Ta Stránka je čerstvá, vytvořená 5. listopadu. Tradičně platí, že je obtížné phishing a podvody Facebooku nahlásit.

Podobných stránek je daleko víc:

Všechny předchozí jedou v češtině a cílí na další a další české Stránky. V angličtině například jede Businnəs Veɾificətion. Tam text vypadá takto:

M – OFFICIAL MISSION OF FACEBOOK
With Reports From Other Users that
Your account has Inappropriate Content and spamming, (SARA, Slander and Defamation) which causes your account to be deactivated To help keep your Facebook safe Verify your account to avoid being blocked

Account recovery : stejný odkaz

Thank you for improving our service
@Facebook Team 2020. All rights reserved.
█║▌│█│║▌║│█║▌█║▌│█

A míří na následující Stránky.