HOAX: Instagram nemění podmínky a kusem nesmyslného textu co nasdílíte ničeho stejně dosáhnout nemůžete

Letitý hoax co začal žít na Facebook před více jak pěti lety je zpět na Instagramu (ale současně i na Facebooku). Lidé sdílejí kus nesmyslného text, který má zajistit, že Instagram “nemůže” využívat jejich fotografie.

;TLDR: Nebuďte blbci a nesdílejte kraviny.  Obzvlášť když jde o letitý hoax, který  už byl mnohokrát vysvětlován v médií a vůbec všude

Před lety se tohle objevilo na Facebooku (Na svůj profil můžete psát kolik právničiny chcete, Facebook se tím stejně řídit nebude) a nově to někdo mírně upravil a oživil a lidé to masově sdílejí na Instagram. Včetně řady amerických celebrit (Dozens of celebrities fall for Instagram hoax). Jiné celebrity si z toho ve velkém dělají legraci (People are mocking that viral Instagram hoax with hilarious parodies)

Instagram-hoax-autorska-prava.png

To nejpodstatnější hned – Facebook ani Instagram nemají právo si s vašimi fotkami dělat co chtějí. Velmi důkladně je to vysvětleno v Přivlastňuje si Facebook práva k mým fotografiím? Jak to vlastně je? 

TIP: Jak poznat, že ta zpráva, obrázek či informace je prostě hoax, podvod či čistá lež?

Kompletní text hoaxu

Ale zpět k hoaxu. Většina jeho podobu bude vypadat jako následující text (určitě se časem objeví i přeložený do češtiny, nakonec stačí vzít ten Facebookový a vyměnit jedno slovo):

Don’t forget tomorrow starts the new Instagram rule where they can use your photos. Don’t forget Deadline today!!! It can be used in court cases in litigation against you. Everything you’ve ever posted becomes public from today. Even messages that have been deleted or the photos not allowed. Its costs nothing for a simple copy and paste, better safe than sorry. Channel 13 News talked about the change in Instagram’s privacy policy. I do not give Instagram or any entities associated with Instagram permission to use my pictures, information, messages or posts, both past and future. With this statement, I give notice to Instagram  it is strictly forbidden to disclose, copy, distribute, or take any other action against me based on this profile and/or its contents. The content of this profile is private and confidential information. The violation of this privacy can be punished by law (UCC 1-308 -1 1 308-103 and Rome Statute. NOTE: Instagram is now a public entity. All members must post a note like this. If you prefer, you can copy and paste this version. If you do not publish a statement at least once it will be tacitly allowing the use of your photos, as well as the information contained in the profile status updates. Instagram does not have my permission to share photos or messages.

Fake, vymyšlené je v něm všechno. Channel 13 (TV stanice) s tím nemá nic společného, žádný “zákon” s uvedený číslem ani “Římský status” (v dřívějších verzích i Bernská úmluva) nic takového za vás nevyřeší. Tím že něco takového plácnete na profil stejně nic změnit nemůžete.

Kdokoliv tohle na Instagram či Facebook vloží ukazuje jen fatální míru neznalosti. A také to, že nejspíš nikdy nečetl podmínky užití, které odsouhlasil při založení účtu na Instagramu či Facebooku. O čemž je řeč ve výše zmíněném Přivlastňuje si Facebook práva k mým fotografiím? Jak to vlastně je? 

Jestli nechcete aby Instagram či Facebook měl vaše fotografie, tak mu je nedávejte. Účet si zrušte. Tak jako tak budete mít lepší život. 

Co je vlastně v Pravidlech užití?

V Pravidlech má Instagram v zásadě totéž co Facebook a všechny další sociální sítě a služby na Internetu:

Neuplatňujeme nárok na vlastnictví vašeho obsahu, ale udělujete nám licenci na jeho používání.
Vaše práva spojená s obsahem se nijak nemění. Neuplatňujeme nárok na vlastnictví obsahu, který ve službě nebo jejím prostřednictvím zveřejníte. Když v naší službě nebo ve spojení s ní sdílíte, zveřejňujete nebo nahráváte obsah, na který se vztahují práva k duševnímu vlastnictví (například fotografie nebo videa), udělujete nám tímto nevýhradní, bezplatnou, převoditelnou, dále licencovatelnou a celosvětovou licenci k hostování, používání, distribuci, úpravě spouštění, kopírování, veřejnému předvádění nebo vystavování, překladu a vytváření odvozených děl k vašemu obsahu (podle vašich nastavení ochrany soukromí a aplikace). Tuto licenci můžete kdykoli ukončit odstraněním obsahu nebo účtu. Pokud jste však obsah sdíleli s jinými osobami, které ho neodstranily, bude se obsah dále zobrazovat. Chcete-li si přečíst víc o tom, jak používáme informace a jak kontrolujeme či odstraňujeme váš obsah, projděte si zásady používání dat a navštivte Centrum nápovědy Instagramu.

A ještě

Oprávnění k používání vašeho uživatelského jména, profilového obrázku a informací o vašich vztazích a akcích týkajících se účtů, reklam a sponzorovaného obsahu.
Udělujete nám oprávnění ukazovat vaše uživatelské jméno, profilový obrázek a informace o vašich akcích (například To se mi líbí) nebo vztazích (například sledování) u vašich účtů, reklam, nabídek a dalšího sponzorovaného obsahu (nebo ve spojení s nimi), které sledujete nebo se kterými komunikujete a které se zobrazují ve Facebook produktech, a to bez jakékoli náhrady vůči vám. Můžeme například ukázat, že se vám líbil sponzorovaný příspěvek vytvořený značkou, která nám zaplatila za zobrazování svých reklam na Instagramu. Akce s jiným obsahem a sledování jiných účtů, akce se sponzorovaným obsahem a sledování sponzorovaných účtů můžou vidět jenom lidé, kteří mají oprávnění zobrazit daný obsah nebo sledování. Budeme také respektovat vaše nastavení reklam. Další informace o nastavení reklam můžete získat zde.