TIP: Jména výherců soutěže na Facebooku být zveřejněna nesmí

Facebook má na pořádání soutěže už hodně měsíců podstatně zjednodušená pravidla, přesto stále najdete společnosti, které si těch pár odstavců prostě nepřečetlo. A tak (například) netuší, že pravidla zakazují zveřejnit jména výherců.

Jména výherců prostě na Facebook nepatří. Nesmíte je zveřejnit v podobě příspěvku Stránky. Nesmíte dokonce ani výhercům napsat e-mail na Facebooku. Musíte jim napsat mimo Facebook (e-mail, telefon) a jejich jména si můžete dát na svůj web (nebo do aplikace vytvořené pro soutěž).

Zdánlivě jenom další nesmyslné pravidlo omezující podnikání a marketing na Facebooku. Ve skutečnosti má samozřejmě základ v možných problémech s právem. Facebook prostě nechce aby byl jakkoliv spojován s jmény výherců a děním v soutěžích – mohlo by se totiž lehce stát, že by byl popotahován právníky. Ať už nespokojených účastníků, výherců co nikdy výherci nebyli a jejich jména byla zneužita či prostě jenom proto, že pořádání soutěží má svá právní omezení.

Mimochodem, k výše uvedenému screenshotu mi dorazilo klasické upozornění i s klasickou otázkou. Ta většinou zní, zda něco takového je legální. Docela zajímavá úvaha, protože legální to samozřejmě je – pokud někdo porušuje pravidla Facebooku, tak to nemá s právem a legalitou nic společného. Jsou to jenom (místy hodně hloupá) Pravidla užívání Facebooku.

A kdeže ty Pravidla najdete? Pořádání soutěží je bod E. v Pravidlech pro Stránky. A ten konkrétní bod ohledně jmen zní v české verzi takto: “Vítězové nesmí být o výhře informováni prostřednictvím Facebooku, například ve zprávě služby Facebook, na chatu nebo v příspěvcích na profilech (Timeline) nebo na stránkách.“. A říká to (bohužel) docela jasně.

A proč vlastně v předchozí větě říkám bohužel? No protože mě osobně na uveřejnění jmen výherců nepřipadá nic špatného, samozřejmě za předpokladu, že to máte předem v podmínkách soutěže. Bohužel Facebook má pravidla taková jaká má.