Facebook dává do pravého sloupce TIMELINE čím dál tím více věcí

Když vloni v září TIMELINE podoba profilů začínala, byl její pravý sloupec nepoznamenaný přítomnosti mnoha rámečků s dalšími informacemi. O rok později je pravý sloupec narvaný rámečky a neustále přibývají nové.

Ještě včera jsem v pravém sloupci na TIMELINE neměl rámeček PHOTOS (Fotografie), dnes ráno ho tam Facebook  přidal. Paradoxně je na něm klikací leccos, ale není tam obvyklý (a hlavně potřebný) ovládací prvek pro odstranění. Stejně tak nemohu z TIMELINE odstranit rámeček s přáteli (FRIENDS) a přehled stránek, kterých jsem fanoušek (LIKES). Nejde ale odstranit ani rámeček s Místy (Places), která je v mém případě hodně zbytečný – za celou dobu co Places existuje je v něm celých deset checkinů.

TIMELINE tak sice ztrácí svoji zcela unikátní a nesmyslnou podobu (tedy nutné přeskakování zprav doleva, pokud chcete číst něčí příspěvky), ale pravý sloupec sahající přes řadu obrazovek je k ničemu. Přidávají se do něj samozřejmě pokaždé i aplikace, které využívají onoho tzv. “frictionless” sdílení, ale tam neštěstí najdete ovládací prvek a z TIMELINE je můžete odstranit.

Klasický příklad bylo Kobo. Po instalaci na mobilním telefonu se propojilo s Facebookem a bez ptaní rovnou aktivovalo sdílení. Výsledkem byl nesmyslný rámeček s informací o tom, kolik minut jsem strávil čtením knih v Kobo.

Na odstranitelných rámečcích je zajímavé to, že jakmile je jednou odstraníte, tak nejspíš neexistuje možnost, jak je vrátit zpět. Ve správě aplikací se sice dá najít příslušná aplikace, ale žádné možnosti vrácení rámečku zpět do TIMELINE tam nejsou. A nepodařilo se mi to najít ani nikde jinde – pokud by někdo byl úspěšnější, dejte vědět.