Phone Story … hra zakázaná v Apple App Store

Phone Story je tak trochu vzdělávací hra, její problém je, že ukazuje jak neekologické a problematické věci vedou k výrobě vašeho oblíbeného telefonu. Od dolování potřebných minerálů, přes sebevraždy v čínských továrnách se dostanete k poznání další nevyhnutelné charakteristiky dnešních telefonů – tomu jak rychle vycházejí z módy a jsou nahrazovány (zbytečně) novějšími verzemi. Což má za následek růst eOdpadu, neboli elektronického odpadu.

V App Store hra dlouho nevydržela – Apple ji odstranilo a tvůrce vyrozumělo o porušení čtyř pravidel – dvojice z porušených pravidel se týká charity a finančních příspěvků uživatelů aplikací. Další porušení pravidel? Samozřejmě, využití “násilí nebo zneužívání dětí” a “nežádoucí nebo příliš hrubý obsah”.

V prvním případě pouze autoři aplikace prohlásili, že příjmy z prodeje aplikace dají na charitu –  v samotné aplikaci k žádným platbám nedocházelo. A v druhém případě? Čtyři mini hry, ze kterých se aplikace skládala, jsou satirou upozorňující na nelidské podmínky v dolech i v továrnách, kde se vyrábí dnešní elektronika. A na následky, které chrlení nových a nových modelů má na životní prostředí. Tedy vše, co je charakteristické pro Apple, ale stejně tak pro řadu konkurentů.

Otázkou zůstává, zda Apple jednoho dne smaže aplikaci novin, které v některém článku budou popisovat podmínky v čínských továrnách, nebo psát o týraných dětech. Pokud by Apple mělo rovné podmínky pro všechny, tak by k něčemu takovému mělo nepochybně dojít. Jaký je rozdíl mezi aplikací využívající satirickou kritiku v podobě hry a novinářem, který popisuje totéž slovy?

Hru si pro iPhone/iPad již pořídit nemůžete, Phone Story pro Android ale ano.