Flash ve Windows 8 není mrtvý, zachrání ho AIR

Adobe se nevzdává a Flash (bohužel) hned tak z počítačů nezmizí. A to i přes skutečnost, že nový Internet Explorer pro Windows 8 prozatím ukazuje, že Microsoft v něm pro Flash nemá místo, alespoň tedy ne v “Metro style” podobě

Adobe v Flash Support on Windows 8 and Metro oznamuje, že “očekává extrémní popularitu pro Windows desktop” a také to, že “bude podporovat Flash”. Reaguje na skutečnost, že čerstvě uvolněná veřejná “beta” Windows 8 přinesla nový Internet Explorer, který Flash nepodporuje v jedné ze svých podob (“Metro style”).

Adobe také zmiňuje, že Flash bude podporován ve Windows 8 prostřednictvím Adobe AIR “stejně jako je tomu na Androidu, iOS či BlackBerry Tab”. Což, stručně řečeno, je hodně děsivá představa, protože jedno uměle vytvořené prostředí (Flash) bude použito v dalším uměle vytvořeném prostředí (Adobe AIR).

Nový Internet Explorer ve Windows 8 sice Flash nepodporuje v Metro variantě, ale je hodně diskutabilní, zda Microsoft vydrží tlak Adobe a svůj postoj nezmění. Možná ale tlak prospěje k tomu, že Adobe po mnoha letech svůj Flash konečně zvládne doprogramovat do spolehlivé podoby, která není zdrojem nikdy nekončících chyb, pádů prohlížečů a nadměrných nároků na výkon.