Google Music Beta, zatím nic pro české uživatele a velmi omezené možnosti (Google I/O)

Podle očekávání (viz Google Music možná už dnes. Bez podpory hudebních společností) byla na Google I/O oznámena i nová hudební služba Google Music.

Google Music Beta je “hudební skříňka” – můžete do ní nahrát až 20 000 skladeb (poměrně slušné číslo  v porovnání s ostatními podobnými službami) a poté je (streamingem) poslouchat na Windows/Mac počítačích a Android telefonech – pomocí software k tomu určeného (prohlížeč podporující Flash postačí). Uloženou hudbu je možné pouze poslouchat, nikoliv stahovat.

Google take poměrně hlasitě prohlásil, že “naše hudební služba je legální” – spuštěna je totiž bez jakýchkoliv smluvních/licenčních ujednání s hudebními vydavateli. Google se nepodařilo ani po měsících jednání s vydavateli dojít k dohodě – zejména pro klasicky nepřijatelné (nejenom) finanční požadavky, které hudební vydavatelé kladou.  Neschopnost hudebního průmyslu reagovat na změny je historicky dlouhodobá. Google Music tak umožňuje pouze hudbu uložit – hudbu, kterou už uživatel vlastní. Neumožňuje hudbu nakupovat.

Bude zajímavé sledovat jak hudební průmysl zareaguje. A také jak bude případně Google řešit požadavky hudebních vydavatelů na odstranění “nelegálně uložené hudby”.

Google Music je prozatím bezplatné, ale podle informací z Google je možné, že později bude doplněno určité zpoplatnění.

Poznámka: “We’re sorry. Music Beta is currently only available in the United States” je obvyklou ukázkou toho, že jsme se narodili ve špatné části světa. Byť lze chápat, že BETA může mít tato omezení,těžko se na to přistupuje.