Facebook Places jsou aktivní, nezapomeňte si nastavit soukromí

Facebook Places se postupně objevují v plně funkční podobě i uživatelům Facebooku z ČR či Slovenska – ať už na mobilních telefonech (iPhone, Android) nebo na touch.facebook.com.  Nezapomeňte si odpovídajícím způsobem  nastavit své soukromí.

Facebook Places jsou, stejně jako každá jiná „LBS“ (Location Based Service) záležitost, možným zdrojem problémů v oblasti soukromí – zejména v pojetí Facebooku, který soukromí ignoruje a je přesvědčený, že uživatelé by měli na vše soukromé zapomenout. Z povahy LBS aktivit plyne, že o sobě můžete prozrazovat zbytečně to kde se nacházíte – proto je vhodné Facebook Places nastavit tak, aby o tom nevěděli zrovna všichni. V zásadě tedy alespoň na „Pouze přátelé“.

Na stejném místě kde nastavíte viditelnost „check-in“ aktivit je více než vhodné případně se ujistit, že není zaškrtnutá druhá volba – ta je potenciálně hodně problematická, protože Facebook při jejím zaškrtnutí bude o vaší přítomnosti na jakémkoliv místě ochotně informovat kohokoliv cizího – stačí aby tento člověk udělal „check-in“ do téhož místa (a nemusí tam ani být, stačí pouhý check-in) a může získat přehled všech lidí, kteří byli důvěřiví a tuto volbu (Include me in People here now“ after i check in) ponechali aktivní.

Co se první volby týče, je vhodné upozornit, že umožňuje i specifické nastavení jenom pomocí výčtu lidí kteří vás „smí“ a kteří vás „nesmí“ vidět – bohužel chybí možnost využít Seznamů (Lists). A znemožnit aby vás bylo vidět můžete tím, že ji nastavíte na „Pouze Já“.

Podstatně důležitější volbou je „Friends can check me in to Places“ – tu pochopitelně najdete v jiné skupině voleb soukromí. A je potenciálně velmi problematická, protože funguje tak, že vás kdokoliv může přihlásit kamkoliv, aniž byste tam ve skutečnosti byli. Vy se o této aktivitě sice dozvíte a můžete svůj „check-in“ odstranit, ale je to zcela zbytečná komplikace. A stejně jako v případě štítkování fotek bude tato možnost jednou z nejvíce zneužívaných věci spammery.

V tomto případě tedy rozhodně doporučím tuto možnost zakázat (Disabled)

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s