Facebook začal mazat falešné účty. Ty falešné nechal, smazal tisíce skutečných

Facebook.com - home pageVelké množství uživatelů Facebooku na Twitteru upozorňuje, že jim byl Facebookem smazán účet v rámci nového automatického mechanismu, který by měl rozpoznat “falešné účty”. Prostým pohledem na stovky českých falešných a spamových účtů je ale jasné i to, že falešných účtů se to nijak nedotklo.

I got kicked off Facebook for using a fake name. I sent them proof of my name, and they STILL disabled my account. What the fk?

My Facebook account was permanently disabled for using my middle name, which is what I go by.

Hledání “Facebook disabled” v Google Updates ukazuje dostatečně na význam chyby, která připravila o účty množství reálných uživatelů Facebooku.  Paradoxně Read Write Web (Facebook Confirms Bug Disabled User Accounts, Fix In Progress) upozorňuje, že mazání se takřka výhradně týkalo žen.

Boy Genius Report (Facebook hack disabling female user accounts en masse?) navíc uvádí, že řada z uživatelů je Facebookem žádána o nahrání kopie identifikačního dokladu (tedy v našem pojetí Občanského průkazu).

Please upload a government-issued ID to this report and make sure that your full name, date of birth, and photo are clear. You should also black out any personal information that is not needed to verify your identity (e.g., social security number).

If you do not have access to a scanner, a digital image of your photo ID will be accepted as well. Rest assured that we will permanently delete your ID from our servers once we have used it to verify the authenticity of your account.

A Boy Genius Report se podařilo získat i vyjádření Facebooku.

Earlier today, we discovered a bug in a system designed to detect and disable likely fake accounts.  The bug, which was live for a short period of time, caused a very small percentage of Facebook accounts to be mistakenly disabled.  Upon discovering the bug, we immediately worked to resolve it.  It’s now been fixed, and we’re in the process of reactivating and notifying the people who were affected.

Jenom velmi těžko si lze představit, že by bylo snad možné se spolehnout na Facebook Messages produkt jako použitelnou a spolehlivou náhradu komunikace s přáteli. Na Facebooku je možné se spolehnout pouze na jedinou věc – váš účet, vaše firemní Stránky (Pages) či Skupiny (Groups) mohu být kdykoliv smazány. Bez varování a bez skutečného důvodu. A v drtivé většině případů nemáte žádnou možnost se dovolat nápravy – v rámci Podmínek užívání Facebooku nemáte žádná práva. A Facebook před několika měsíci zcela odstranil jakékoliv možnosti jak Facebook kontaktovat – dříve funkční e-mail kontaktní adresy již neexistují.