Media Bias Chart je jedno z nejlepších míst k pochopení kam patří US a celosvětová média. Která jsou fake news, která nic moc a která dobrá.

Aktualizovaný Media Bias Chart je jedno z nejlepších míst k pochopení kam patří US a celosvětová média. Tedy hlavně z pohledu toho zda jsou levicová či pravicová (největším problémem jsou ty co jsou už hodně vlevo či hodně vpravo) a hlavně, z pohledu věrohodnosti, důvěryhodnosti a spolehlivosti. Něco podobného se bude velmi hodit i pro Česko, takže doufejme, že to brzy dorazí.

Zkoumat nejlépe v interaktivní podobě – v té čistě grafické je přeci jenom trochu problém jednotlivá loga od sebe odlišit.  K dispozici je detailní přehled o jednotlivých médiích

Pro ilustraci se mrkněte vpravo dole na INFOWARS – jeden z nejznámějších fake news, dezinformačních a hate zdrojů – články na toto téma viz hledání infowars na  @rychlofky.

TIP: Zdejší Přehled lžimédií. Propaganda, fake news, lži, výmysly na Internetu vám pomůže zorientovat se v české fake-news scéně. Pro srovnání se můžete podívat do Přehled dezinformačních a manipulativních webů (Evropské Hodnoty) a do Hodnocení médií od Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Právě NFNŽ pracuje na něčem jako je zde uváděný globální Media Bias Chart.

A až budete celý graf zkoumat, věnujte pozornost i naznačeným skupinám (definované jsou v pravém sloupci s popisky).  Je tam i dost podstatné rozdělení zda jsou daná média důvěryhodná pro zpravodajství vs. analýzy/názorové články. Dvě věci, které je nutné vždy pečlivě rozlišovat.

 

Media-Bias-Chart-Flagship-PDF-5-1.jpg
Verze 6.0 – Červen 2020
Media-Bias-Chart-5.1-Unlicensed_Social-Media-1200x765.jpg
Verze 5.1 – květen 2020