Puberťačka tweetující z chytré lednice je fake. Naletělo iDnes a řada dalších. #FreeDorothy

Matka sebrala puberťačce telefon. A tak posílala tweety přes lednici vypadá jako nesmírné zábavný příběh o boji mezi pubertální dorothy a její matkou. Ta jí měla zabavit mobil (protože je na něm poněkud závislá a tak) a to mělo dorothy přivést k tomu, že o tom začala tweetovat z “LG Smart Refrigerator“.

2019-08-15 15_20_02-Window.png

Má to jeden zásadní háček (mimo to, že je to na první pohled buď fake, povedený vtip nebo něčí virál). Žádná lednička od LG, ani ta nejchytřejší, nemá podporu pro Twitter.

iDnes naletělo na The Guardian a jejich Teen’s tweets from her smart fridge go viral after mother confiscates phone a vlastně je to jen typická ukázka toho, že ani důvěryhodnému zdroji nemůžete 100% věřit.

Pokud by vám vrtalo hlavou jak může někdo vytvořit tweet a ve zdroji mít “LG Smart Regrigarator”? Je to velmi snadné – návod najdete zde.

2019-08-15 15_31_16-Window.png

Každopádně dorothy – twitter.com/thankunext327 – mezitím nasbírala přes 34 tisíc sledujících. A ačkoliv má k dispozici jen chytrou ledničku, Nintendo 3DS a vybitý iPad (protože mamka zabavila i všechny nabíječky) tak pokrčuje v retweetování a dopisování si s novinami a lidmi.  Žije i #FreeDorothy.

A aby toho nebylo málo můžete se podívat i na @DorothysDad12 a @Dorothysmom12  a řadu dalších snaživců, kteří se chtějí přiživit na popularitě.

BuzzFeed nakonec v článku označuje celou akci za “definitivní podvod”: This “Teen Girl” Went Viral For Tweeting From Her Fridge, But It’s Almost Definitely A Fake. Já bych stále přeci jen bral v potaz to, že to může být něčí snaha o virál. A stále je to povedený vtip ukazující na typické problém s dětmi a sociálními sítěmi.

[16.08.19] iDnes mění článek

Beze vysvětlení iDnes aktualizovalo článek. Je od nich hezké, že zmiňují můj článek, ale bývá dobrým zvykem dát odkaz. Ale i tak díky!

Český internetový publicista a odborník na sociální sítě Daniel Dočekal však zpochybňuje, že Dorothy tweet opravdu odeslala z lednice. „Žádná lednička od LG, ani ta nejchytřejší, nemá podporu pro Twitter,“ napsal na svém blogu.

2019-08-16 08_36_38-Window.png

PS: Varianta virálu od LG je jedna z velmi pravděpodobná (ale asi tak stejně jako “je to něčí povedený vtip”). Jen se obávám, že LG se k tomu už nebude chtít přihlásit.