Až budete číst Expres.cz tak pamatujte. 100% výmysly, lži a hlouposti. Krádež co se v Ostravě neodehrála

V médiích (záměrně nelze napsat “novinařině”) existuje zvláštní kategorie jménem bulvár, v zahraniční označovaná i jako tabloid. O takových médiích se prostě ví, že cokoliv napíší je vybájené, vylhané, vymyšlené. Před lety byl čistokrevný bulvár Blesk, stejně jako kůň ze stejné stáje jménem AHA. V porovnání s Expres.cz to ale je jenom slabota, čajíček.

Expres.cz (a to je dobré vědět) patří pod MAFRA. A vypadá to, že se tam čerstvě v červnu objevil Ctibor Jarkuliš. Ten včera vyplodil text “Táta krade televizi, matka hlídá a dítě to sleduje. Video z Ostravy, ze kterého spadnete” do kterého vzal staré video z Chile (a ještě ho označil jako “zdroj: Facebook”) a tvrdil, že jde o událost  z Ostravy. Vycucal si z prstu i to, že “Policie již pátrá po zlodějích.“. K čemuž je nutné dodat, že policie už dávno zloděje dopadla.

2017-07-18 07_11_11-Táta krade televizi, matka hlídá a dítě to sleduje. Video z Ostravy, ze kterého .png

Tenhle výkvět novinařiny plodí hovadiny jako “Kachna a ukradla tašku a muž s novinami o ni musel svést nerovný boj” nebo “Malé štěně svedlo velký souboj se zrcadlem!” či “Tuhle helmu si už asi nikdo nenasadí, včely si v ní udělaly hnízdo“. Je asi dost jasné, že ve velké oblibě má tvorbu článků založených na masivním vykrádání “virálních” videí, jako třeba “Malé slůně se málem utopilo ve výběhu, rodiče naštěstí byli poblíž“. Pokud dumáte nad jménem, tak to moc nedělejte, může být reálně, může být ale kompletně vymyšlené.

2017-07-18 07_11_32-Táta krade televizi, matka hlídá a dítě to sleduje. Video z Ostravy, ze kterého .png

Ale zpět k videu zlodějů v Chile. Můžete ho najít například na Man Steals TV from a Health Center a je tam dokonce uvedeno: “The man, identified as Marcelo Abarzua Cares, 31, was detained shortly after the theft“. Případně viz Security Video Shows Couple With Children Stealing LCD TV From Hospital Waiting Room a Security Video Shows Couple With Children Stealing LCD TV From Hospital Waiting Room.

2017-07-18 07_11_51-Táta krade televizi, matka hlídá a dítě to sleduje. Video z Ostravy, ze kterého .png

K čemuž je vhodné dodat, že zabere pár sekund si do Google dát hledat video s odpovídajícími klíčovými slovy (třeba tv stealing hospital). Což výše uvedený Ctibor Jarkuliš jistě mohl udělat a jistě mohl stále mít skvělý bulvární článek. Místo vymýšlení si neexistující historky.  Návod jak tohle dělat? Hledejte ho v Jak poznat, že ta zpráva, obrázek či informace je prostě hoax, podvod či čistá lež?

2017-07-18 07_12_19-Táta krade televizi, matka hlídá a dítě to sleduje. Video z Ostravy, ze kterého .png

Jedno je na tomhle všem dobré, do Přehledu lžimédií. Propaganda, fake news, lži, výmysly na Internetu jsem nakonec přidal ještě kategorii bulvár/tabloid. Prvním přírůstkem je tam právě Expres.cz

DODATEK [18.07.17 14:55]: Expres.cz se omlouvá “za mylné uvedení země původu”. A co se omluvit za kompletní výmysl? To ne, od bulváru nic nečekejte.