Facebook nelegálně prohlížel privátní zprávy a komerčně využíval odkazy v nich

Podle soudní žaloby se všechny odkazy z privátní zpráv dostaly do prohledávatelné databáze. Není to poprvé, co byl Facebook přistižen při něčem podobném.

Pokud by se prokázalo,že Facebook prohledával soukromé zprávy, znamenalo by to porušení amerických federálních zákonů. Tvrdí to žaloba, podle které Facebook prohledával a ukládal odkazy (URL) umístěné v privátních zprávách. Měl to dělat pro ochranu proti malware, vyhledávání odkazů na dětskou pornografii, ale také za účelem marketingu.

Žalující tvrdí,že Facebook rutinně prohledává adresy pro inzertní účely a pro cílení na uživatele. Udržovaná prohledávatelná databáze je pak v rozporu s platnými federálními zákony v několika podobách.

Facebook na to namítá, že zprávy nejsou prohledávány jako jednotlivé, ale coby všechny a vzniklá databáze je anonymizována a používána pouze v agregované podobě. Podle Facebooku je případné označení těchto dat za porušování soukromí je prý dokonce “útokem na základy počítačového programování”.

Zajímavé na žalobě je, že se žalujícím podařilo dostat k interním informacím Facebooku, včetně zdrojových kódů. Výsledná databáze je podle nic udržována a zachovávána jednou provždy a může být použita prakticky pro cokoliv, za jakýmkoliv účelem a kýmkoliv ze zaměstnanců Facebooku.

Styl obrany Facebooku napovídá, že obvinění je reálné. Není se čemu divit, zjištění vedla k tomu, že existuje databáze označovaný jako Titan, která obsahuje nejen URL, ale také kompletní identifikaci jak odesílatele, tak příjemci i čas kdy byla poslána

Obvinění ze zneužívání odkazů v soukromých zprávách nakonec není první. Už v roce 2012 Facebook zneužíval odkazy posílané ve zprávách k zvyšování počtu Líbí (viz Facebook uměle navyšuje počty To se mi líbí. Skenuje kvůli tomu soukromé vzkazy). Poté co se na tenhle malý podvod přišlo, musel takto vytvořené počty Líbí snížit.

Podrobnosti i žaloba viz Lawsuit claims Facebook illegally scanned private messages a nezbývá než připomenout, že Internet je veřejný prostor a cokoliv na něj umístíte, nahrajete či odešlete musí počítat s tímto faktem.

Celé to nakonec … vyšumělo do ztracena

Pokud se ptáte jak výše uvedená žaloba dopadla, tak je tu špatný zpráva. Facebook se se žalujícími dohodl na nefinančním vyrovnání.

Souhlasil ale s tím,že přestane využívat a sdílel data sdílená v soukromých zprávách za účelem cílené inzerce. Viz Facebook Strikes Deal In URL-Messaging Privacy Class Action

Dohoda se žalujícími znamená, že Facebook byl sice opět přistižen při zásadních zásazích do soukromí uživatelů, porušování zákonů, ale celé to nakonec vlastně vyšumělo do ztracena a nic se nebude dít. Data již Facebook získal, vše již komerčně využil a je dost jasné, že kdykoliv se mu bude chtít, tak opět algoritmy zapne.

Samotné zneužívání odkazů ve zprávách pro navyšování Líbí měl Facebook ukončit v prosinci 2012, sdílení odkazů se třetími stranami v říjnu 2012 a využívání URL pro generování doporučení v červenci 2014.  Využití pro cílení inzerce prý bylo ukončeno také.

Pravdou je, že dohoda ještě soudcem nebyla schválena a ve hře je otázka finančních náhrad poškozeným uživatelům.