Hledá váš počítač ve vyhledávači Rambler? Máte ho napadený virem

Pokud váš počítač náhle začal vyhledávat přes Rambler  a adresu nova.rambler.ru, tak byste měli vědět, že ho máte napadený virem. Samotné vyhledávání prochází skrz Google, ale Rambler z napadení vašeho počítače a přesměrování na sebe získává peníze. A navíc vám může kdykoliv počítač napadnout ještě něčím dalším.

2017-04-23 11_45_27-Рамблер_поиск.png

Rambler je tzv. “browser hijacker”, když si ho pustíte do počítače, tak vám nastaví jinou domovskou stránku prohlížeče a přesměruje vyhledávání na výše zmíněnou adresu.

2017-04-23 11_28_07-windows movie maker win 10 — Rambler_search.png

Chytit ho můžete velmi snadno třeba tak, že jste si nedali pozor a stahovali nějaké zdarma dostupné programy z podivných míst – bývá přibalen a vydáván za něco prospěšnéo. Případně vám zapomenou říci o tom, že se chystají ovládnout váš prohlížeč.

Odstranění Rambleru není zase až tak složité – zvládá to Malwarebytes Anti-Malware stejně tak jako HitmanPro (viz Jak odstranit z Windows malware, adware či bloatware) a některé další anti-malware pomůcky. Zpravidla stačí si je stáhnout, spustit, nechat prohlédnout počítač a nalezený Rambler prostě nechat odstranit.

POZNÁMKA: Váš antivirový program nebude Rambler vůbec schopen poznat. Tenhle druh virů jménem adware/malware prostě neřeší.

Výše zmíněné anti-malware programy je navíc dobré si ponechat v počítači a čas od času je spouštět, případně využít toho, že umí hlídat váš počítač i v reálném čase (po vypršení zkušební doby je možné si koupit plnou verzi).

Pozor! Rambler napadá jak Windows, tak OS X. Používáte-li něco od Apple neznamená, že nemůžete chytit Rambler. Tam se zabydluje například v Safari a odstranění není až tak triviální – musíte totiž zabít Safari a spustit ho s přidrženým Shiftem a pak se vydat odstranit rozšíření (extensions) a poté si ručně změnit vyhledávač na váš obvyklý (Google například). Může se ale zabydlet i ve Firefoxu či Chrome.

Odstranit Rambler z prohlížeče je možné i tak, že uvedete prohlížeč do výchozího stavu. V Chrome to najdete v chrome://settings/ po rozkliknutí na Rozšířená nastavení úplně dole (jako Reset Nastavení). Ve Firefoxu přes about:support a poté Refresh Firefox/Obnovit Firefox. Internet Explorer toto také nabízí v Nastavení a v Rozšířených/Advanced možnostech coby Reset Internet Explorer Settings. Stejně tak to umí Edge, viz Jak udělat reset prohlížeče Microsoft Edge?

POZOR! Na Internetu jsou stovky návodů jak odstranit Rambler a většina spočívá v tom, že vám vnutí nějaké jiné a další “antivirové” programy, které v řadě případů jsou ještě něco horšího než Rambler.