Facebook Messenger pro iOS a Android nemůžeme mít

Nová mobilní aplikace Facebooku – Messenger – opět ukazuje jak hluboce teritoriální a rozdělený je svět. Jaký skutečný důvod může být pro nemožnost používat nový chatovací klient pro Českou republiku se nedozvíme, Facebooku se není jak zeptat.

This item cannot be installed in your device’s country,” pokud chcete Facebook Messenger pro Android. A v iTunes samozřejmě Messenger také nenajdete, pro ČR prostě není k dispozici. Podobný problém ale mají desítky dalších zemí. Facebook svůj nový Messenger uvolnil velmi pravděpodobně pouze pro USA.

Messenger je některými médii označován za “další hrozbu mobilním operátorům” a mohlo by tomu tak být. Pro některé lidi může znamenat alternativu k SMS, pomocí kterých běžně komunikují s přáteli. Otázkou ale zůstává, proč Facebook zavádí další aplikaci pro chat – klasický Facebook Chat je již součástí mobilní aplikace Facebooku. Messenger nabízí navíc hlavně integraci s LBS (Location Based Services) – můžete vidět, kde se nacházejí lidé, se kterými chatujete (pro řadu lidí může jít o další nepříjemný zásah do soukromí – pokud tuto funkčnost nechcete, musíte ji vypnout).

Jaký důvod má Facebook k omezení aplikace pouze pro USA? Velmi pravděpodobně ten, že Messenger je integrovaný se SMS službami – v nápovědě k aplikaci Facebook zmiňuje, že i když “nemáte smartphone”, můžete odpovídat na zprávy posílané přáteli poté, co potvrdíte své mobilní telefonní číslo. Pokud je toto hlavním důvodem omezení na USA, tak to ale také znamená, že dostupnost této aplikace v ČR je prozatím krajně nejistá.

Komunikace z Facebook Messenger se ukládá jako součást konverzace, kterou máte dostupnou přímo na Facebooku – tedy za předpokladu, že jste již přešli na novou formu “pošty” na Facebooku.