Tip: Zapněte si HTTPS pro vaše užívání Facebooku

Pokud používáte Facebook v internetové kavárně či na nezabezpečené sítí (zejména na různých veřejných WiFi), měli byste ho používat prostřednictvím HTTPS (Secure HTTP) připojení. Odstraníte tak riziko “odposlechu” vašeho facebookovského “sezení” (session).

HTTPS si pro Facebook můžete aktivovat v Účet -> Nastavení účtu -> Zabezpečení účtu (rozbalte tuto položku). Zobrazí se vám možnost zaškrtnutí u “Zabezpečené procházení (HTTPS)” a také další možnosti týkající se vašeho účtu. Můžete si zde nastavit poslání informace o tom, jestli dojde k přihlášení k vašemu účtu z nového počítače (jiného, než používáte běžně). A pokud používáte Facebook na více počítačích, tak zde také můžete vidět jaké počítače jsou “autorizovány” pro přístup k Facebooku a odkud bylo k vašemu účtu naposledy přistupováno.

Mějte na paměti, že HTTPS komunikace s Facebooku zpomaluje (byť zpravidla ne zcela znatelně) komunikaci. Mějte také na paměti, že některé části Facebooku se na HTTPS připojení chovají chaoticky, takže pokud “něco” nebude fungovat, zkuste to později na klasickém (nezabezpečeném) HTTP připojení. Facebookové aplikace (hry, atd) přes HTTPS zpravidla nefungují vůbec – a pokud jste na HTTPS připojení, je možné, že je ani nebudete moci spustit.

Pokud netušíte proč je případné použití HTTPS v internetové kavárně či nezabezpečené sítí nutné, tak si přečtěte FireSheep umožní získat přístup k Facebook účtům. Nejenom k nim – jednoduchý add-on pro Firefox umožňuje “šmírovat” na cizích účtech lidí, kteří se k němu přihlásili v internetové kavárně či veřejné síti bez HTTPS připojení.