Opera 11.10 beta (Barracuda) je venku

Nová, rychlejší a vylepšená, verze Opery 11 je ke stažení na www.opera.com/browser/next ve verzích pro Windows, Mac a Linux

Jaká je Opera 11?

Rychlá, vizuálně atraktivní a velmi malá, co se velikosti stahované instalace týče, stejně tak sympatická co se paměťových nároků týče (mírně nižší než FF4 a výrazně nižší, než IE9). Opera Software si dává záležet na vzhledu a použitelnosti už dlouhou dobu a pokračuje i v nové verzi.

V Opera 11 najdete nový vylepšený “Speed dial” – ten je podle Opery “nejoblíbenější” funkčnost prohlížeče a v nové podobě nabízí neomezený pohled záznamu na “číselníku”.

Nová “Barracuda” zlepšuje i práci s plug-iny, tvůrci zmiňují například to, že pokud nemáte Flash plug-in, Opera si ho stáhne automaticky v okamžiku, kdy ho budete potřebovat.

Opera 11 přináší i další zrychlení podporu CSS3 multi-column a gradientů, WOFF (Web Open Font Format) a Google WebP protokolu.

Samozřejmostí jsou záložky a zrušení klasického menu (jako u všech ostatních prohlížečů dneška se transformovalo do tlačítka v horním levém rohu).