R.I.P – Microsoft Zune

Microsoft Zune končí, uvádí Bloomberg. Snaha porazit Apple na poli hudebních přehrávačů se zrodila v roce 2006 a už v roce 2009 se dostala do mrtvého bodu. Poslední uvedený Zune HD se nedočkal žádného následovníka.

Microsoft se, podle “osoby obeznámené s rozhodnutím”, rozhodl neuvádět na trh už žádné nové Zune modely a soustředí se na integrování funkčnosti Zune do Windows Phone 7. Samotná služba Zune se tak pravděpodobně dočká pokračování, zejména s ohledem na probíhající “pohlcování” aktivit finské Nokie.

Zune bylo na trh uvedeno v několika modelech a poslední model, Zune HD, je jak jediný vybaven dotykovou obrazovkou a dalšími možnostmi, které od dnešního hudebních přehrávačů “tak nějak” očekáváte (hlavně vlivem Apple iPod, přezdívaného iPhone bez telefonování). První generaci uvedl Microsoft na trh v úzké spolupráci se společnosti Toshiba.

  • Zune 30, listopadu 2006, 30GB HDD
  • Zune 4 a Zune 8, listopad 2007, 4GB/8GB Flash
  • Zune 16, září 2008, 16GB Flash
  • Zune 80, listopad 2007, 80GB HDD
  • Zune 120, září 2008, 120GB HDD
  • Zune HD, září 209, 16/32/64GB Flash

Na trhu přehrávačů vládne iPod s 77% podílem, Zune se nepodařilo dostat ani do první pětice (Zdroj: NPD Group Inc. – společnost uvádí, že v roce 2009 podíl Zune na trhu poklesl pod 2%). A to i přes snahy právě Apple porazit – zmiňoval to Steve Ballmer při uvedení Zune na trh. Pomoci tomu měly investice stovek milionů dolarů a Robbie Bach, prezident pro Entertainment and Devices Business.

“We can beat them, but it’s not going to be easy,” uvedl Ballmer v rozhovoru v listopadu 2006

Poslední model Zune byl uveden v roce 2009 pod označením Zune HD s vylepšenou verzi (více prostoru pro hudbu) byla uvedenou v roce 2010. Microsoft neplánuje ukončit prodej existujících modelů Zune. Hudba a filmy, včetně nabídky streamingu za měsíční poplatek, tak budou na Zune dále pokračovat a mají dobrou šanci výrazně pomoci nabídce služeb WP7.

Zune služba a možnosti jsou dnes integrovány do Microsoft Kin telefonů (také jeden z neúspěšných pokusů o nalezení nových trhů) , Windows Phone 7 i Microsoft XBox 360 (streaming a stahování filmů prostřednictvím Zune Marketplace, později doplněné i o hudební část Zune Marketplace). Dnešní “Metro” rozhraní ve WP7 je zčásti inspirováno právě rozhraním v Zune.

Zune HD se aktuálně prodává za 170 USD (16GB) a 200 USD (32GB), tedy levnější než srovnatelné modely Apple iPod. Jakkoliv podle analytiků jde o produkt vyspělejší než iPod, na trh byl uveden o pět let později, než měl.  Zune, stejně jako většina služeb nabízejících hudbu a filmy, trpí značnou roztříštěností dostupnosti obsahu danou problémy s autorskými právy.