Kde vlastně brát e-knihy

Dnes je volně (zdarma) dostupných více než dva miliony elektronických knih. A v prodeji jsou dostupné i horké novinky. Samozřejmě, tohle číslo se týká hlavně angličtiny a dalších světových jazyků.

Možností jsou desítky a zpravidla se budu lišit v mnoha ohledech – zejména v podporovaných formátech. A přidají se i problém toho, že některé knihy nejsou dostupné zdarma, takže narazíte na bariéru v podobě nutnosti nakupovat pomocí platebních karet (občas se objeví podpora PayPal).

Pokud vlastníte hardware čtečku, budete muset otázku podpory různých formátu řešit více, než při použití do některé softwarové čtečky – tam si prostě stáhnete takové, které budou dané formáty podporovat. S problémy se setkáte hodně u češtiny – naše skvělá nabodeníčka totiž nejsou zrovna něčím, co by usnadňovalo život. A brzy zjistíte, že lze opatřit prakticky jakoukoliv knihu – otázkou ale bude, zda “legálně” či “nelegálně”.

Zlé jazyky uvádějí příklad toho, jak se nejnovější Harry Potter objevil v e-knižní podobě zhruba tři dny poté, co byl uveden na trh. Pochopitelně ne v “legální” podobě – bestsellery typu H.P. se totiž jaksi v e-knižní podobě legálně a oficiálně nevyskytoval. Ten dostupný, na P2P sítích a jinde, byl velmi dobře provedený scan knihy do elektronické podoby.

Následující přehled není tedy zdaleka vyčerpávající, ale pro základní orientaci by mohl stačit. Na Facebooku existuje stránka E-knihy (E-books) klasické knihy (ne)nahradí ve které je udržována i záložka “Užitečné odkazy”, kam postupně různé další odkazy týkající se e-knih přibývají. A součástí stránky jsou i pravidelně přidávané odkazy na české i zahraniční články na téma e-knih.

České a slovenské

Zahraniční

UŽITEČNÉ SLUŽBY