Návod: Zbavte své e-knihy DRM

DRM je zlo, otevřeně a jasně řečeno. DRM není o ochraně proti pirátství, nezamezí kopírování, neslouží žádnému rozumnému účelu. Slouží pouze k tomu, aby omezovalo toho, kdo si koupil e-knihu a chce s ní nakládat stejně, jako by nakládal s papírovou knihou.

TIP: Aktuálnější tip na toto téma najdete v Jak odstranit DRM z e-knih, které jsem si pořídil/a pro moji čtečku? na @365tipů.

V DRM ano či ne se můžete podívat na některé aspekty DRM (Digital Rights Management) a zjistit, které DRM je v současnosti nejvíce používané (Adobe DRM, pokud nechcete číst až na konec). Ale o tom tento článek není – je o tom, jak můžete své knihy zbavit DRM. A mít e-knihy podle svého gusta.

Jak odstranit DRM z (vaší vlastní) e-knihy

Nemluví zde o pirátství ani krádeži. Mluvíme zde o situaci, kdy jste si koupili či jinak legitimně získali elektronickou knihu. A chcete jí číst na jiné čtečce (či zařízení), než pro kterou jste si ji původně koupili. Coby zákazníka (a spotřebitele) vás nezajímají hloupá omezení, která přineslo DRM.

(1) Začněte tím, že si pořídíte Calibrehttp://calibre-ebook.com/ – bude se vám hodit i pro řadu dalších věcí.

(2) V Continuing the Dark Reverser’s work… nadjete odkaz na kolekci programů, které přidáte do Calibre. Apprentice Alf’s Blog je užitečný i v tom, že tam můžete najít řadu dalších informací týkající se odstraňování DRM (deDRM).

Stažené software by vám (v aktuální podobě) mělo umožnit odstranit DRM z formátu PDF, EPUB, eReader, Mobipocket a Topaz používajících některé z těchto DRM schémat : Adobe Adept, Barnes & Noble, Amazon a eReader DRM.  Z čehož mimochodem plyne i to, že prozatím nemůžete odstranit Apple Fairplay DRM

(3) Stažený balik si někam rozbalte a poté nainstalujte do Calibre (Preferences -> Plug-ins -> Add a new pugin). Instalovat budete několik pluginů (aktuálně by to mělo být pět kousků), ne jenom jeden.

(4) Nastavte si potřebný plug-in podle e-knih (e-čtečky) které máte (Plug-ins -> File type). Pokud máte e-knihy v Microsoft LIT či Apple iBooks formátu, máte (prozatím) smůlu.

Pro Mobipocket e-knihy musíte nastavit PID (měli byste ho znát z webu, kde jste knihy získali, případně z Mobipocket Reader) – pokud máte PID více, oddělte je čárkami. Zadávat budete do K4MobiDeDRM pluginu.

Pro Amazon Kindle musíte do pluginu K4MobiDeDRM zadat sériové číslo své čtečky. Pokud tam již máte nějaké to PID z minulého kroku, oddělte čárkou.

Pro e-knihy s Adobe Digital Editions DRM není potřeba konfigurovat nic.

Pro Barnes and Noble (Nook) e-knihy v ePub formátu je nutné vyplnit jméno a číslo kreditní karty do Ignoble Epub DeDRM pluginu. Musí se samozřejmě shodovat s tím, co jste vyplnili v Nook Library – jméno a číslo oddělte čárkou, číslo kreditní karty uvádějte bez mezer.

Pro Barnes and Noble / Fictionwise (eReader ebooks) knihy je nutné zadat jméno a posledních 8 číslic kreditní karty do eReader PDB 2 PLM pluginu.

(5) Pokud jste všechno správně nastavili, postačí importovat vaše e-knihy do Calibre – dojde k odstranění DRM. Import je důležitý, pokud již v Calibre nějaké knihy máte, odstraňte je a importujte je znovu.