Chytré zásuvky. Ušetřím když s jejich pomocí budu přes noc vypínat zbytečnosti?

Dá se doma ušetřit energie (elektřina) když byste si pořídili chytré zásuvky a některé spotřebiče (či dokonce sady spotřebičů) automaticky odpojili (třeba) na noc?

Pořídit si jde například TP-Link Tapo P110 od TP-Linku, ale můžete i jiné výrobce. Umí to i měřit spotřebu, takže můžete porovnávat. A osobně bych asi šel tudy, mám už jiné věci od TP-Linku a mimo spokojenosti to zjednoduší i ovládání.

V ložnici například máme stojan pro chytrý vysavač (Jak funguje chytrý vysavač (iRobot Roomba v praxi) ?) a menší televizi v jedné zásuvce, v noci napájené nejspíš být nemusí. A je tam vlastně i Xbox, který je sice vypnutý, ale také jenom tlačítkem. Plus stanice do Netatmo, tu ale vypínat nepůjde. Je tam i Moničin počítač s displejem, takže taky možná vhodný kandidát.

Na mém stole jsou nějaké nabíječky, které sice nic nežerou, ale na druhou stranu, napájené také být nemusí (notebook, Apple hodinky, USB-C, Apple Lightning). Byť to by asi moc neušetřilo (Mám nechávat v zásuvce nabíječky na mobil? Ušetříme tím nějak energii?). Odpojit by se daly i oba displeje, které jsou jen “uspané”. QNAP, Synology, TP-Link router, Deco Mesh, Ethernet Router vypnout nepůjde. Hlavní stroj by asi šel odpojovat, ale otázka je, zda to k něčemu bude dobré.

V obýváku ještě televize, Apple TV (Apple TV: Jak zprovoznit a základní věci), O2 TV box, Alexa – jenže ty všechny po odpojení nabíhají a navíc je není dobré “natvrdo” vypnout. No a vlastně ještě chytrý reprák od Google i od Apple. Ty také asi není dobré natvrdo odpojovat. A málem jsem zapomněl, LED pásek, co je taky od TP-Linku.

O kus vedle je v zásuvce tyčový vysavač co se taky pořád přihlouple periodicky nabíjí a k tomu Kettler na kterém se v noci tedy rozhodně nešlape 🙂

V kuchyni by se dala odpojovat mikrovlnka, další nabíječka, kávovar. Možná i myčka? Máme nově elektrický sporák a troubu, co pochopitelně taky něco žere. Lednička je nevypnutelná. V koupelně je pračka a jednotka od Netatmo, to první by se odpojovat dalo, těžko říct co žere v klidu. To druhé ne, je to zodpovědné za velké úspory při topení (Chytrá domácnost: Jak na chytré vytápění).

U Kuby počítač, další (malá) Alexa, další dva displeje, nabíječka. Kolik to asi žere v “uspaném” stavu?

Samé otázky.

Vrátí se cena chytrých zásuvek vs. nějaké to výše uvedené odpojování? Půjde vůbec vypnout základnová stanice pro iRobot aniž by ji začal zmateně hledat? Co z těch věcí je vhodné “natvrdo” vypnout a kterým to škodí víc, než je nechat “spát”? Udělali jste si doma revizi, co všechno máte zapojené do sítě?