Už jste si prostudovali seznam aplikací a webů, které o vás sbírají a předavají data z/do Facebooku? Je to velmi poučný pohled. Ale také děsivý

Najdete ho v Your Off-Facebook Activity. Občas jsou tam problematická zjištění jako bankovní aplikace co Facebook předávají informace o tom co děláte (těžko uvěřitelné). Samozřejmě i záplava webů, které sbírají data a také předávají data Facebooku.

2020-01-30 21_03_45-(1) Off-Facebook Activity.png

Některé z nich to naposledy udělaly skoro před půl rokem (zejména proto, že jste je tak dlouho nepoužili, ale u aplikací to nemusí být pointa), ale řada z nich je velmi aktivních.

POZOR: Toto samozřejmě není kompletní přehled všech webů a aplikací, které tohle dělají. Je to jenom to co Facebook uznal za vhodné vám ukázat a co (teoreticky) má spojitost s cílením inzerce. A mělo by to být jenom 180 dní zpět (v mém přehledu jsou ale i starší věcci)

Skutečnost je ta, že Facebook je dnes na stovkách milionů webů a pokud neblokujete jeho skripty, tak nemáte šanci mu uniknout.  V seznamu tak najdete ty, které toho předávají nejvíce, nad rámec běžného umístěné šmírovacích tlačítek.

Ale zpět k Your Off-Facebook Activity.

2020-01-30 21_03_05-(1) Off-Facebook Activity.png

Najdete tam i dlouho slibované Clear History – to ale žádná historická data z Facebooku neodstraňuje. Další podvod na uživatelích, protože před dvěma roky Facebook slíbil, že umožní uživatelům „vymazat historii“ ve snaze vyžehlit si Cambridge Analytica skandál.

Realita je, že tohle prostě Facebook nikdy neumožní, protože na datech o vás vydělává (bez ohledu na to, že většina z nich už dávno nedává smysl) – zdejší Clear History jen odpojí některé z aplikací/webů. Ne ale všechny, řada z nich bude ve sběru informací pokračovat. Zbytek musíte odpojit ručně, ale jak se dočtete o kus dál, stejně to není nic platné.

V mém případě je v seznamu 145 aplikací a webů – řadu z nich chápu proč tam jsou (Swarm například), řadu z nich vím proč tam jsou, ale moc nechápu proč se tak snaží (Deník N, iDnes.cz, Aktuálně.cz, SeznamZpravy.cz a řada dalších).  Některé jsou tam pro jistotu i několikrát (LInkedin a Linkedin.com, ale také TikTok).

Některé z nich jsou tam proto, že tvůrci webů vůbec netuší co si nasadili na web a  podobně je to u aplikací – množství z nich si prostě do aplikace přidalo knihovny od Facebooku a vůbec jim nedochází, že nepřetržitě dodávají data Facebooku.

Jsou tam ale, jak už bylo zmíněno výše, zásadně problematické věci – Revolut si do aplikace nasadil Facebook, stejně jako Sazka.cz či KB.cz.  A podle toho co se postupně objevuje na Twitteru, je řada dalších bank, kde absolutně nepochopili že mají bankovní aplikaci ve které šmírácký Facebook v žádném případě nesmí být.

Jednotlivé aplikace v seznamu si můžete rozkliknout – dozvíte se pár detailů co to vlastně dělají – tedy lépe řečeno, co dělat mohou aniž by to dávalo jakýkoliv reálný smysl, ale o tom ještě viz dále. A hlavně, můžete zrušit možnost aby daný web/aplikace něco takového dělal .

2020-01-30 21_13_40-(1) Off-Facebook Activity.png

Až to budete studovat, tak vám velmi rychle dojde, že v záplavě případů Facebook získává věci, které by nikdy získávat neměl. Nutno ale dodat, že nic konkrétního se nedozvíte – celé tohle je prostě další PR komedie.

Abyste se dozvěděli něco víc, tak si musíte od Facebooku vyžádat všechno co vás ví, prostě stáhnout vaše data – tam pak budete muset začít hledat a zkoumat. Další věc, kterou vám Facebook neusnadní. Nechce abyste to věděli.

TIP: Stáhněte si data z Facebooku. Skoro všechna.

Odpojit nějaký web nebo aplikaci je snadné a místy asi užitečné řešení – když začnete od konce, tak těžko můžete něco zkazit. Na konci jsou aplikace/weby, které možná už měsíce vaše data nevyužily – ale jednoho dne opět mohou. Samozřejmě, cokoliv o vás už ví, to “smazat” nemůžete.

2020-01-30 21_18_04-Off-Facebook Activity

Odpojení zruší vaše přihlášení přes Facebook (věc co byste stejně neměli používat ani omylem) a znemožní se znovu přihlašovat (dokud nedáte dané aplikace/webu znovu práva). Ostatně viz Jak aplikace založené přes Facebook převést na klasické přihlášení e-mailem? Včetně Spotify

Jak ale Facebook píše, tak stejně z dané aplikace či webu stále Facebook bude získávat informace o vás – aby tohle přestalo fungovat, musel by daný web/aplikace kompletně odstranit integraci s Facebookem.

Jak to mohou udělat? Pokud jde o mobilní aplikace, tak nesmí použít žádné knihovny, které obsahují jakkoliv Facebook – nejen ty přímo od Facebooku, ale i od třetích stran. Pokud je to web, tak musí odstranit všechny ty (dnes už nesmyslné) sdílecí/lajkovací knoflíky. A dát si pozor, aby nějaká další knihovna něco takového skrytě nepřitáhla zpět. Řeč o tom mimochodem je v Jak skončit s Facebookem. Návod pro provozovatele weby, firmy a podnikání

A poslední důležitá věc, Facebook vás stejně bude šmírovat po celém Internetu. Jak se toho zbavit? Zkuste Facebook vás šmíruje, všude kde to jde. Jak se zbavit šmírování Facebookem?