Podvodné SMS slibují výhru od Alza.cz a masivně se šíří Českem. Čas varovat rodiče, prarodiče ale i děti.

SMS informují o “výhře” z výročního slosování při příležitosti 25 let Alzy. V došlé SMS (z čísla 2563 a dalších) je odkaz přes zkrácené adresy (c5q.me, 8ig.me, 3ga.us a další) vedoucí na podvodnou stránku informující o výhře a nutnosti zaplatit “manipulační” poplatek 1 Kč (za který výhru, například iPhone) získáte.

2019-10-18 15_10_23-.us Registry Whois.png
Jedna z prozatím existujících domén se jménem registrátora. Ten má zaregistrované zásadní množství domén používaných jako zkracovače. Některé z domén v tomto podvodu využité už ale neexistují. 

2019-10-18 15_17_17-Podvodníci útočí přes SMS! Vydávají se za Penny Market, Lidl a Alzu - tn.cz.pngPoplatek je nutné zaplatit platební kartou, kterou podvodníci zneužijí. Jediná možnost jak případně získat peníze zpět je zkusit platbu reklamovat u vaší banky, ale připravte se na to, že údaje o vaší platební kartě bude moci kdokoliv nadále zneužívat a bude dost nutné si nechat vystavit novou.

Adresy používané v SMS se hodně mění, a to jak zkracovací kódy, tak různé domény. Průběžně přestávají i existovat a jsou zakládány nové.

Vše byste zároveň měli oznámit na Policii s maximem možných údajů.  SMS tedy nemazat. 

Alza v pátek 18. října uváděla, že ji kontaktovalo již přes 800 podvedených zákazníků. Stejná podvodná kampaň zneužívá i další firmy, aktuálně například Penny Market. V minulosti DM Drogerie, Lidl i další.

Jedno z čísel ze kterého podvodné SMS chodí má v tomto ohledu bohatou historii (2563) řadu měsíců zpět a množství velmi různorodých podvodů. Figuruje i v rok starém případu Českem se šíří nebezpečná SMS, která sbírá citlivé osobní údaje. Zaštiťuje se jmény velkých e-shopů