Google přiznal chybu. Bílá barva na mobilech má zásadně vyšší spotřebu než černá. Tedy, některých, samozřejmě.

V Noční režim na mobilech šetří baterii. Má to ale jedno „ale“ je zmínka o čerstvém “překvapivém” zjištění Google, že za vysokou spotřebu energie na mobilních telefonech může vlastně Material Design. Ten jako zásadní prvek designu přinesl požadavek na bílou barvu. A ta je na OLED/AMOLED telefonech důvodem zásadně větší spotřeby baterie.

Paradoxní je, že tohle víme už řadu let – pro OLED/AMOLED je lepší černá (protože pixely nesvítí). Pro klasické LCD je to naopak bílá.

TIIP: K šetření baterií viz Jak prodloužit výdrž baterie mobilního telefonu (tabletu i notebooku)? Mimochode i tam už poměrně dlouho ona zmínka o černé barvě je

V Google’s big Android battery ‘oops’ and future Dark Modes k tomu přinášejí velmi zajímavé grafy, ze kterých je vidět, že černá opravdu může zásadně prodloužit výdrž baterie.

Jediné  čeho je teď potřeba se začít obávat, že Google začne být posedlý černou barvou a už tak nešťastně vymyšlený Material Design dovede do ještě horšího stavu.

Praktické by bylo, pokud by mobilní telefony (ale i tablety a notebooky) umožňovaly přepnout do “dark” režimu a všechny aplikace se tomu uměly přizpůsobit.