Křišťálová Lupa? Čím dál tím těžší něco najít. Co jsem letos nominoval

Ne že by jeden neměl dostatek informací. Ne že by si nedokázal vzpomenout na různorodé příklady dobrých, užitečných i úspěšných služeb, lidí, firem, organizací. Jenže, ona by Křišťálová Lupa, měla nějak tak ukazovat, že se něco mění. Ne že vlastně na českém Internetu máme stále tytéž silné hráče. Nebo možná ne silné, protože to je Seznam.cz zcela rozhodně, ale přesto je velmi málo věcí, se kterými by mohl snadno něco vyhrát za inovativnost a nové věci.

Jenže on je dost problém i pokud hledáte nové projekty, nově vznikající osobnosti, nové služby. Musíte se velmi obrnit nevidět bubliny, staré známé tuneláře spalující stále peníze nových investorů, neúspěšné projekty vydávané za úspěchy. Akvizice z milosti, zachraňující na poslední chvíli krachující věci bez budoucnosti. Včetně zcela fiktivních akvizicí a investic. Věci kde PR vyvolává dojem úspěchu, ale když se podíváte na realitu, je pokřivená a beznadějná. Nebo se koukáte na měsíce trvající “optimalizaci” vyvolanou snahou prodat se. Protože pokud se neprodáte, nikdo další už nepřijde.

Co jsem nominoval do Křišťálové lupy 2017

Veřejně prospěšná služba? Víte jak je to s těmihle (a všemi ostatními věcmi)? Každý rok budou v Křišťálové Lupě převládat ti, co už tam byli. Vyhrávat budou i ti co tam už byli. V řadě případů oprávněně, protože proto třeba do téhle kategorie dávám www.dvtv.cz. Byť, stejně jako v řadě dalších případů, mám mrzení. Chtěl bych nominovat něco nového. Výrazně nového. A tak aspoň doufám, že právě DVTV si to zaslouží i proto, že se jim bude další rok dařit stejně dobře.

Dodatek: Suchosch na Twitter psal, co iRozhlas. Dobrý tip, mající jeden háček. Veřejně prospěšnou činnost mají tak nějak v popisu práce. Zaslouží si zmínit, dělají to dobře a snaží se. Možná příští rok, až to bude dál.

Projekt roku? Je tu opět stejný problém bylo snad něco na českém Internetu tak výrazného, aby to byl projekt roku? Ambiciózní nálepka. Ale víte co, dávám www.hatefree.cz. Byť se tady bojím, že s něčím podobným budu v současném světě poměrně ojedinělý.

Osobnost roku bude každoročně legrace. Dal bych třeba Pepu Šlerku, protože konečně přestal ztrácet čas prací pro tuneláře a spalovače peněz a začal dělat něco prospěšného. Což těší. Ale, ten už tam taky byl. Tohle je těžké, takže dám Janka Rubeše, byť si nemyslím, že má šanci. Je nedoceněný.  A já prostě opět budu ojedinělý. Jednou originál, stále originál.

E-commerce inspirace má stejný problém, nevím o ničem co by v e-commerce bylo výrazně nové, silné a inspirující. Ale vím, že o www.alza.cz si stále myslím, že jsou jedním z nejlepších případů e-commerce, dodávání zboží, logistiky a zvládnutí všeho toho cirkusu okolo.  Kdyby Airbnb bylo “české”, tak by to byl slušný kandidát, ale tady smůla. Český není.

Marketingová inspirace je stejně těžká, protože ať přemýšlím jak přemýšlím, nic zásadního v reklamě, PR, událostech či “vylepšení poskytovaných služeb” nenalézám. Aktuálního, aby bylo jasno. Protože nalézám třeba www.mediar.cz, u kterého pamatuji začátky z nuly. A myslím si, že je to jeden z těch dobrých příkladů, jak trpělivostí lze dojít dost daleko.

Obsahová inspirace opět nemá za poslední rok nic výrazného nového, ale vidím tu jednu velkou a příjemnou změnu v podobě www.denik.cz (a vlastně tak trochu celou Vltavu Labe). Dost hodně i proto, že tahle země potřebuje silnou žurnalistickou konkurenci věcem jako je www.idnes.cz či www.novinky.cz. A byl bych moc rád, kdyby tohle Deník (a jejich internetová podobna) dokázali dotáhnout ještě dál.

Největší problém? Najít Globální projekty českých tvůrců. Ne že by nebyly, jenže když člověk hledá, tak nalézá buď staré profláklé věci, nebo absurdní bubliny. A tak, nakonec, skoro zoufalý, tohle dávám už dříve nominované www.alza.cz.. Ne snad proto, že by jejich globální tah byl nějak výjimečný či silný, ale proto, že si myslím, že stojí za sledování. Víte co bych asi s radostí nominoval, kdyby to snad mělo české kořeny? WordPress.com (a samozřejmě WordPress.org).

Anticena? Obvyklá lahůdka, protože tady by vždy bylo možné vybírat z řady věcí. Jedním z nejhrůznějších kandidátů je EET. A tak vlastně není ani divu, že pro tenhle ročník Křišťálové lupy to dávám www.anobudelip.cz. Protože zároveň s tím to vlastně dávám i EET, kontrolním hlášením, nové úrovní cenzury a fízlování, likvidaci nepohodlných firem, absurdní míře oblbování lidí jediným přípustným Vůdcem Andrejem Babišem.

A tím je to hotové, nominováno. Můžeme zvědavě čekat do 21: září, protože tam začne běžet hlasování veřejnosti, které skončí tuším druhého listopadu.

Budu tak trochu s napětím očekávat, jestli se tam ocitne www.365tipu.cz. Protože kdyby ano, tak už by to bylo potřetí (poprvé za veřejnost i v odborné porotě, podruhé za veřejnost). Ale protože nějak nemám drzost na masírování jako jiní hráči, ani nemohu do marketingu vrhnout stovky tisíc korun a oslovit pár milionů lidí, tak už jenom to, že by tam případně došlo k nominaci, budu opět považovat za fantastický úspěch.

DODATEK: Pokud chcete vědět pro co jsem nakonec ve finále hlasovat a proč, tak to najdete v CO JSEM TO NAKONEC VYBRAL V KŘIŠŤÁLOVÉ LUPĚ? A TAK TROCHU PROČ