Placebo efekt funguje i ve video hrách

Počítačové hry vyžadují propracovaný systém motivující hráče k hraní. Odměňovat, dokázat přitáhnout zpět, zaujmout. Jenže, co když stačí placebo?

Pokud jste někdy hráli, dlouhodobě, nějaké počítačové hry (World of Warcraft, Lotro, Guild Wars, SW:TOR a řadu dalších), tak víte, že pokud není k dispozici motivace k dalšímu hraní, tak přichází rozčarování, otrávenost a přestává být důvod dál hrát. Nekonečné čekání na nový obsah ve WOWku je něco, co tamní hráči zažívají řadu posledních let. Problémem je i neustálé zjednodušování způsobené snahou co nejvíce vyhovět novým hráčům, pro které by vstup do hry mohl být příliš složitý.

WoWScrnShot_040812_101629

Musíte prostě motivovat. Novým obsahem, novou výzbrojí, možnosti vydělávat herní peníze a mít je za co utrácet. Nebo novými úkoly a výzvami, které budou natolik zajímavé (nebo alespoň prospěšné) aby se lidé vydávali je dělat. Objevovat, učit se nové věci, získávat něco za něco.

Jenže, kacířská myšlenka, co když odměna bud jenom placebo? Asi totéž, jako když někomu namluvíte, že nějaká pilulka zlepší jeho výkon a přitom jde čistě o pilulku neobsahující nic, co by to reálně mohlo způsobit?

Paul Cairns, profesor na University of York ve Velké Británii se rozhodl něco takového zkusit. Požádal dvě desítky lidí o hraní hry Don’t Starve, hry založené na shromažďování objektů s použitím mapy. V prvním případě případě testovaným subjektům řekl, že mapa bude náhodně generována. V druhém případě měla mapa být ovládána “adaptivní umělou inteligencí”, schopnou změnit mapu na základě schopností hráče.

Ve skutečnosti, v obou případech, hráči hráli tutéž hru. Ale u těch hráčů, kteří se domnivali, že jejich hraní ovlivňuje umělá inteligence, se dostali pocit, že hraní je lepší a více zábavné. Dokonce si někteří z nich mysleli, že hra je díky AI složitější, někteří ale došli k pravému opaku. NIkdo z nich ale nedošel k tomu, že by snad “AI” verze hry byla stejná, jako verze “bez AI”.

Výzkumníci test zopakovali s dalšími čtyřiceti lidmi rozdělenými na dvě skupiny, kdy jedna z nich hrála “náhodnou hru” a druhá “hru ovládanou umělou inteligencí”. A ukázalo se, že efekt placeba může v počítačových hrát významnou roli. Pomůže totiž hráč mít lepší pocit ze hry. Bohužel, aniž by to bylo založené na reálných skutečnostech.

A také to, co je hráčům MMO/RPG důvěrné známe, že prostě neustále potřebujete mít pocit, že hrajete něco nového, něco co se vyvíjí Něco co má smysl hrát.

TIP: Netušíte co to MMO/RPG v předchozím odstavci znamená? Skočte do Co je to MMO? MMORPG? MOBA? Aneb kdo si hraje, nezlobí