Bezdrátová sluchátka? Co třeba Lamax Beat Blaze B-1? (recenze)

Je to vlastně docela otravná věc, když máte na hlavě sluchátka a od nich vede kamsi onen tolik potřebný drát. Bezdrátová jsou daleko pohodlnější, nemusíte je z hlavy ani v dávat pryč, když potřebujete odejít od počítače. Na druhou stranu, nějaké ty nevýhody to také má, zejména to, že je nesmíte zapomínat nabíjet. Jaká jsou bezdrátová Lamax Beat B-1?

lamax-b-1

Když Ježíšek přinesl klasická sluchátka od Mad Catz, tak to vypadalo dobře. Vydržela jenom týden, pak přestala fungovat. Reklamace u Alza.cz samozřejmě znamenala to, že to prostě přijali a řešit to budou neznámo jak dlouho. Fungovat bez sluchátek se ale dost dobře nedá, takže přišel vhodný moment na vyzkoušení něčeho. co je cenově dostupné a pokud možno, jiné. Nevím proč, nakonec jsem vybral Lamax Beat Blaze B-1.

To “proč” je asi dáno asi tím, že měly příznivou cenu (koupíte je za cenu okolo tisícikoruny), vypadaly dobře, v komentářích se k nim vyjadřovali pochvalně a byla bezdrátová  Při objednávání jsem přihodil i USB -> Bluetooth udělátko, protože můj klasický “stolní” stroj Bluetooth nemá. Líbilo se mi i to, že je lze poměrně dobře složit, takže pokud se někdy vrátí Mad Catz, tak by tohle mohla být dobrá varianta pro občasné nošení s sebou. Připojení přes BT navíc znamená, že je lze snadno spárovat i s dalšími zařízeními – telefonem, tablety, atd.

Jaké jsou zkušenosti po pár dnech užívání?

Zprovoznění je extrémně jednoduché. Vrazil jsem USB -> Bluetooth udělátko do počítače, ten ho rozpoznal a zprovoznil. Spároval sluchátka a ta začala hrát. Zvuk výborný (s ohledem na cenu a můj hluch), kvalita v pohodě, na hlavě sedí pevně, byť trochu tlačí (na uši, horní část nikoliv), ale co chcete po někom, kdo má prostě velkou hlavu. Potlačení zvuků z okolí je také velmi milé, ale neuškodilo by možnost mít ho vypínat. Tedy pokud tam opravdu je a není to jenom vliv  mechanický.

Trochu nemilé je, že udávaných 8 hodin výdrže je spíše tak šest hodin (a to bez opravdu hlasité hudby). O docházející baterii se navíc dozvíte velmi absurdně hlasitými bučením, které za minutu poté následuje ještě jedno zabučení s vypnutím sluchátek. Dvě hodiny na nabití pak mohou znamenat, že u typicky dvanáct hodin dlouhého pracovního dne nebudete mít co poslouchat – nebo budete muset sluchátka poslouchat a mít je zároveň připojená k nabíječce či USB kabelu z počítače (což ale není nic hrozného).

Ve specifikací je uvedeno, že mají integrovaný mikrofon, což je bohužel něco co nemohu potvrdit. Windows 10 ho nedokáží použít, novější ovladače pro Lamax neexistují (lépe řečeno na webu Lamaxu neexistují žádné) a oslovení uživatelské podpory ani po 2 dnech nepřineslo žádnou odpověď (oslovit “support” se dá jenom přes formulář, dost zásadní problém, ale e-mail se dá na webu dohledat).  Každopádně, ti co mikrofon používali většinou píší, že se od něj nic moc extra čekat nedá (je jenom na jedné straně, tam kde jsou ovládací prvky) a taky upozorňují, že funguje jenom přes Bluetooth.

POZNÁMKA: S uživatelskou podporou je to trochu celé divné. Poslání dotazu vám pokaždé “založí účet” a chce po vás aktivaci. Dostanete sice odkaz na sledování stavu vašeho dotazu, ale ten nefunguje, vyžaduje přihlášení. Fungovat by měl, neexistuje žádný důvod proč si kvůli něčemu takovému muset neustále zakládat účty.

Jediný zvláštní zádrhel sluchátek je ten, že pokud se jich dotýkám rukou, tak vypadne zvuk. Spolehlivě se to stane kdykoliv rukou překryjete jednu z mušlí, nebo se dotknete USB konektoru. Je to také něco na co by bylo dobré se zeptat Lamaxu, ale protože marně čekám už i na první jednoduchý dotaz ohledně mikrofonu, tak tudy také asi cesta nepovede. Podotýkám že to není otázka nějakého studeného spoje – pohybovat se, klepat, kroutit, prohýbat sluchátka lze a stále hrají. Zakrytí je konečná. A to i pokud jsem metr od vysílače.

Povedené je i ovládání, přímo ze sluchátek lze zastavit/spustit přehrávání, jít na další/předchozí skladbu, dlouhé podržení zapíná a vypíná sluchátka. Na mobilu by v handsfree režimu navíc mělo jít přijímat hovory (a tam by to asi chtělo aby ten mikrofon opravdu fungoval). Z pohled “UX” by to jenom chtělo označit levou a pravou stranu (DODATEK: psal Marek Kouřil, že to označené je, takže dodávám, viditelně označit – je to na vnitřní straně a bez ostrého světla to není vidět)  a neuškodila by lépe viditelná indikace stavu baterie/nabíjení (miniaturní světélko nemá jasné významy).

lamax-b-1-5

Nepočítejte s tím, že by přes Bluetooth šlo být příliš daleko od vysílače. Udávaných deset metrů je utopie, hrát přestanou už tak někde mezi třetím a pátým metrem. Ale tady je potřeba si uvědomit, že to může hodně záležet na vysílači, ale i na dalším rušení v okolí.

Verdikt? Chcete-li za nízkou cenu mít více než odpovídající výsledek, Blaze B-1 je dobrá volba. Čas ukáže jak dobře bude náhlavní část pevná a jak dlouho vydrží sluchátka mechanicky. Po prvních zkušenostech rozhodně dobrá koupě.

PS: Uvidíme, jestli Lamax odpoví alespoň přes e-mail. 7. ledna v poledne odeslán dotaz na mikrofon, problém s výpadkem při dotyku, dosah i upozornění na vybití,. Samozřejmě o víkendu odpověď nečekejme, ale snad v pondělí devátého by to zvládnout mohli. Co myslíte?

Shrňme si to – mínusy

  • Nižší výdrž baterie a nedostatečná indikace vybití
  • Nefunkční mikrofon
  • Přestanou přehrávat když překryjete sluchátko
  • Neexistující uživatelská podpora, poslání dotazu vám pokaždé “zakládá účet”
  • Není dostatečně jasně a viditelně označena levá a pravá strana
  • Nepočítejte s vyšším dosahem od zdroje BT
  • Lamax nenajdete na Twitteru

Shňme si to – plusy

  • Dobrá cena
  • Robustní konstrukce
  • Dobře drží
  • Výměnné náušníky
  • Připojení Bluetooth i kabelem
  • Dobrý zvuk
  • Povedené ovládání

Parametry

Bluetooth 2.1 (do 10 m), 3.5 mm jack, 1.2m dlouhý kabel, 3.7 V Li-Polymer 250 mAh baterie (nevýměnná), do 8 hodin hraní, do 180 hodin standby, 2 hodiny nabíjení. Integrovaný mikrofon. Ovládací prvky na jednom ze sluchátek, 40 mm průměr, 120 g váha. V balení je microUSB nabíjecí kabel (nikoliv nabíječka) a látkový pytlík na sluchátka.

Kde koupit? Třeba na Alza.cz přes vyhledání, mají tam dostatek různorodých modelů.

Dodatky

Lamax 9. ledna  v 17:35 odpověděl na první dotaz z 5. ledna 12:18. Odpověď nic neřeší, řekli ať udělám co jsem jim napsal že jsem udělal, tedy to, že si mám aktualizovat ovladače. Po reakci s upozorněním, že ovladače jsou aktuální prostě znovu napsali, ať nainstaluji aktuální a dotaz uzavřeli.

15. ledna upomínka nezodpovězených dotazů z 7. ledna (poslaných na info@ e-mailem, poté co nebyla žádná reakce na dotaz z 5. ledna). Stále není vyřešeno přerušení hraní při dotyku mušle rukou , mizerný dosah, absence indikace nabití, nepoužitelná indikace docházející baterie.

16. ledna odpověď opět v klasickém smyslu “my za nic nemůžeme, problémy hledejte někde jinde“. Tím pokusy končím.

Závěr ze zkušenosti s Lamax Electronics je, že mají povedený produkt, ale zcela nefunkční zákaznickou podporu.

Konečný verdikt v polovině února

Výhody a nevýhody výše zmíněné stále platí, přidat je vhodné pouze to, že sluchátka často praskají a velmi málokdy se je podaří k počítači připojit na poprvé (k tabletu nebo telefonu ano).  Malá výdrž baterie znamená, že je buď nemůžete používat celý pracovní den, ale dají se v průběhu dne připojit na nabíjení, nebo je můžete používat připojené k nabíjeni.

Závěr je nakonec ten, že jsem pořídil klasický hudební sluchátka (bez mikrofonu) a Lamax zůstane jako záloha nebo něco na cesty či do vany. Absenci uživatelé podpory v rozumném čase a jejich přístup k zákazníkovi jako k obtížnému hmyzu je velké mínus, ale vždy je tu Google, který vám najde, že ty problémy co máte, mají i ostatní. A ve většině případů i slušné řešení.