Proč používat blokátory inzerce? Na mobilu mohou ušetřit až 50 % baterie

Jedni řeší jak zablokovat blokátory, jiným to došlo a začínají brát ohled na uživatele. Ale možná už je pozdě

Ve společnosti Wirecutter zkusili jednoduchý test. Vytvořili automatizované Safari na iPhone 6, které brouzdalo po webu (přes WiFi) a dvě hodiny ho nechali běžet bez blokátoru inzerce a další dvě hodiny s blokátorem inzerce (1Blocker). V prvním případě si test vyžádal 18 % kapacity baterie, po aktivaci blokátoru inzerce devět procent.

Pak ještě vzali 2015 Moto X Pure s Ghoster Privacy Browser v Chrome (na Androiud). Bez blokování přes Ghostery to stálo 22 % baterie, s blokováním pouze osm procent. Takže nejenom že s blokátorem inzerce získáte rychlejší prohlížeč, ale je také dost zjevné, že nižší objem stahovaných dat a podstatně méně práce se staženým obsahem přinášejí velmi výraznou úsporu baterie.

800-pexels-apple-iphone-smartphone-desk

Detaily testu hledejte v What You Should (and Shouldn’t) Do to Extend Your Phone’s Battery Life (ano, je to z počátku tohoto roku a je tam spousta dalšího užitečného čtneí), ale pokud to chcete shrnout, tak to je možné zkusit asi takto:

 Internetová inzerce na mobilech je zásadní faktor vybíjení baterie

Vliv na to má jak nutnost stáhnout větší objem dat přes mobilní nebo WiFi připojení, ale také to, že čm delší je vaše čekání na stažení stránky, tím větší dopad má rozsvícený displej na baterii. Další negativní dopad mohou mít dynamické inzeráty, které nejenom musí být staženy, ale také vyžadují další výkon procesoru a tím další zvýšenou zátěž baterie.

K výše uvedenému je vhodné dodat, že blokátor inzerce na notebooku bude mít totožný efekt. Nestahovat inzerci ušetří jak baterii, tak hlavně případné mobilní datové připojení. Blokátor inzerce či výše zmíněné Ghostery vám může ušetřit i problémy s Flashem, který vždy byl jedním ze zásadních prvků čerpání baterie, ale nakonec i bezpečnostním problémem (nejlépe uděláte, pokud váš notebook či tablet vůbec Flash nemá, ale to už je jiná věc).

Jakkoliv na notebooku možná není efekt až tak zásadní jako na mobilních zařízeních, je více než jisté, že blokování nežádoucího nadměrného obsahu (i tak můžeme v tomto případě inzerci říkat) je někdy prostě otázka sebezáchovného pudu. A tak zatímco někteří řeší technologie na blokování blokátorů, jiný by snad konečně mohli pochopit, že stránky obalené megabajty reklamy jsou nezodpovědnost i bezohlednost.

Pokud netušíte jak to s těmi blokázory inzerce je, tak zkuste Jak se zbavit reklam na Internetu? Použít AdBlock Plus nebo spíš µBlock Origin. A když už výše byla řeč o šetření baterie, tak je tu pár dalších užitečných tipů: