Těšíte se na mobilní internet v Metru? Trochu se těšit můžete

11125446_10153207090399931_1466590779_nDopravní podnik, T-Mobile, O2 a Vodafone představovali posledního března horkou novinku. Pokrytí metra mobilním internetem. Tedy takové pokrytí, které už nebude ukazovat maximálně “E” a stejně nebude schopné žádná mobilní data zprostředkovat.

Dopravní podnik se na tiskové konferenci dušoval jak se intentivně věnují zavedení mobilního Internetu “do všech stanic” (čímž je ovšem míněno pouze “páté áčko”). A také do všech tunelů (což prozatím nedošlo nikam, protože stále není podepsaná smlouva, která by zajistila pokrytí tunelů signálem).

Klasicky je zásadním problémem finanční otázka, tam právě se sdružení operátorů a dopravní podnik stále nedokáží dohodnout. Technologicky je prodloužení metra A realizováno opět jednou základnovou stanicí (umístěnou Na Bojišti) a pak rozváděno pomocí sdílené optiky a opakovačů do dalších stanic – tedy pokud tomu bylo možné dobře rozumět, tak se stejnými otazníky, jako stávající pokrytí Metra (hlavním problémem může být nedostatek kapacity, protože řada stanic sdílí jednu základnovou stanici).

Pozitivní zpráva je, že na stanicích je 3G/LTE, tunely by teoreticky měly být hotové do čtyř měsíců od podepsání smlouvy – svým způsobem vše neuzavření smlouvy zkomplikovalo, protože kabeláž se bude muset instalovat za plného provozu (a tedy jenom v noci). Samotné kabely musí pokrýt celou délku tunelu, jde v principu o běžný (ale tlustý) koaxiální kabel se štěrbinami – uložen ideálně na úrovni oken soupravy Metra.

Jak funguje současné pokrytí Metra.

Pokryto je 56 stanic (Depo Hostivař je pokrytá z venkovních vysílačů). Tunely pokryté nejsou, pouze v roce 1999 došlo k pilotu. Stávající pokrytí je pokryté z jediného místo (opět Na Bojišt) kde jsou zákaldnové stanice – stávající pokrytí je pouze GSM/Edge. Na pokrytí je podstatné to co už bylo zmíněno, že některé stanice jsou pokryty jednou společnou základnou stanicí – což přináší problém, který uživatel důvěrně znají – nedostatečnou kapacitu. GSM/Edge navíc znamená, že příjezd vlaku do stanice prakticky znemožní reálné využít. Pro zajímavost, nejvytížěnější stanice u O2 je Můstek, následuje Florenc a Můstek B.

Nové pokrytí?

V novém pokrytí půjde o pokrytí čtyř nových stanic a později i souvisejících tunelů. Pro hovory bude použito 3G, datové služby 2G, 3G až LTE. Pokrytí daty by mělo u LTE zvládnout 35/22Mbps – otázkou zůstává, jak se to bude chovat v okamžiku, kdy dojde ke klasické masivní zátěži. Změnou by mohlo být i to, že aktivní technologie se nově objeví přímo ve stanicích.

Co byste ještě měli vědět je, že LTE je zde pouze v 800 MHz podobě (protože je to technologicky použitelnější v dlouhých tunelech), takže zařízení co mají pouze LTE 1800 Mhz si nejvyšší rychlost neužijí. Každopádně 3G je oproti doposud jediné “E” možností zásadní a dostatečný rozdíl.

Takže, pokud se těšíte na pokrytí Metra Internetem, tak nejásejte. Nebo, pokud strašně moc chcete internetit v Meru, tak si ho můžete jezdit užívat na novou část trasy A.

A to je v rychlosti a živě z tiskovky všechno 🙂 A omluvte překlepy, mrznou mi prsty