RIP Meego, RIP Symbian, Nokia se pouští do Meltemi

Další operační systém pro mobilní telefony založený na Linuxu. A paradoxně na něm pracuje Nokia, která nedávno pohřbila Meego. Meltemi by ale měl být použitelný pro levné telefony, tedy žádná moderní chytrá monstra.

Meltemi bude třetí pokus Nokia o mobilní operační systém založený na Linuxu. S MeeGo to nevypadá nijak nadějně (viz MeeGo (prý) není mrtvé (do mrtvol se prý nekopá)) a Maemo (Nokia N900) umřelo právě s tím jediným telefonem, na kterém se objevilo. Aby zmatení bylo dokonalé, tak se MeeGo možná probudí – k Intelu se přidává Samsung, Linux Foundation a LiMo – a možná (ale opravdu jenom možná) vznikne místo MeeGo také “něco” jiného. Jmenovat se to má Tizen.

“Low-ends” neboli levné telefony tvoří skoro polovinu z telefonů, kterými se Nokia (ještě stále) podílí na světovém trhu – prozatím hlavně prostor pro Symbian, který v poslední době Nokia začala nejenom zviditelňovat, ale také aktualizovat. Právě ten by ale Meltemi mohlo pohřbít.

Žádným překvapením asi není ani zjištění, které Nokia před pár měsíci učinila. Podle WSJ (viz Nokia Aims Software At Low-End Phones)zjistili, že i uživatelé levných telefonů chtějí, aby se jejich telefony chovaly jako ty chytré – jako narážka na stále kostrbaté a zbytečně komplikované ovládání Symbianu je to poměrně dostačující.

První zmínka o Meltemi se objevila  už v dubnu tohoto roku – v Memo gives full details of Nokia staff cull and closures je citován interní dokument Nokia. Ten zmiňuje masivní propouštění (7000 pracovních míst), konec Symbian a právě název Meltemi.