5S – Alžběta Havlová, novinářka trochu střelená technologiemi

Alžběta je rozhlasačka.  Jak sama říká, “ranní konipásek”. V Českém Rozhlase je tedy nejspíš v době, kterou já považuji za vhodnou k hlubokému spánku. Taky je to živel, pokud lze soudit z jejího Facebooku a hlavně fotografií z mládí. Potkali jsme s na konferencích.  Chtěla po mě vždy nějaká moudra, takže je nejvyšší čas jí to vrátit. 5S, pět mouder, Alžběty Havlové.

Kérka?

Spíš kérky. Mám jich hodně. Tapeta, omalovánka…I tak někomu můžu připadat. Ale tetování mě baví, pomáhá mi v životě…Na první pohled působí hojnost obrázků “drsně”, ale opak je pravdou. Některé věci v sobě zkrátka nemůžu držet, a tak si je “plácnu” na tělo…ať už je to narození dcery nebo jiné méně veselé, ale o to důležitější zlomy v mém životě..Tím se ale člověk stává zranitelnější vůči okolí…dá se v něm – respektive na něm číst jako v knize…

A koneckonců – lidské tělo je pro tetování předurčené..schválně, podívejte se na svojí ruku, jakou má barvu? Bílou, růžovou, oranžovou, hnědou? No, popravdě, spíš nijakou..na rozdíl od různých barevných opeřenců, tygrů a ryb jsme my lidé naprosto nudní…proč se tedy trošku nepřizdobit? 🙂 Příště až půjdete do ZOO, zamyslete se nad tím..

Rozhlas?

Osud. Pracuji v něm už od studií na Vyšší odborné škole publicistiky. Začínala jsem v elévech a zažila i klasické natáčení na kazety, přehrávání na pásky a stříhání nůžkami…Dnešní posun k digitálnu je úžasný!

Rozhlas mě baví. To vědomí, že lidé vás nevidí – i když dnes už máme ve studiu kameru – je zvláštním způsobem, možná trochu úchýlným hrozně přijemné. K hlasu si většinou posluchači přiřadí úplně někoho jiného, představuí si vás tak a tak…a pak jsou překvapeni, když vás poznají….snad mile! 🙂

Práci v rozhlase člověk musí milovat, jinak to nejde…nikdy nevíte, co zrovna přijde, o čem budete mluvit, možností je nekonečně mnoho…baví mě i ranní vstávání ve čtyři…lidé se s vámi probouzí, informace od nás jsou pro ně důležité…zpětná vazba je obrovská. Můžete spoustu lidí ovlivnit, pomoci jim, otevřít oči…ale také je hodně snadné udělat chybu, která už nejde vzít zpátky…je to adrenalin, zodpovědnost, pohotovost, improvizace….

Facebook?

Dobrý sluha, špatný pán! Pro nás exhibicionisty ideální místo. Setkávání se starými známými, láskami a spolužáky. Snadná komunikace s přáteli. Sledování jejich života…dětí, dovolených, radostí…Voyerství v praxi. Místo, kde se spousta lidí odkope…a pak je odkopnete i vy…Na mysli mám třeba projevy rasismu a podobně….

Rozmýšlení se jestli žádost od toho a toho přijmu, následné vyhazování a pročišťování. Strach, že někdo uveřejní moji fotku z divoké párty ….Zajímavé informace, videa, kterých bych si normálně nevšimla. Děs z toho, na co všechno mí kamarádi skočí…Náměty k reportážím, zajímavá sociologická studie…Každopádně rušit účet zatím nehodlám.

Karel?

Hohoooo. Snad jsi neslyšel o jedné povedené historce z večere s kamarády….Došlo k záměně Karlů v mém mobilu. Víc ale ani muk. Možná osobně 🙂 Každopádně Karel – to je pro mě Karel Schwarzenberg. Úctyhodná osobnost. Galantní muž. Člověk se smyslem pro humor. Politik, člověk, který si na nic nehraje a řekne, co si myslí. Možná už jsem si ho trochu zidealizovala, ale no a co!

Karel. To je zkrátka jméno! U nás doma se tak jmenuje skoro všechno, většina plyšáků, zásuvka, šroubovák…prostě Karel je fenomén. A když potkáte v jedné italské restauraci Karla K. je to zážitek na několik měsíců… třeba ty lžičky na očích, nebo to s tím svetrem…ale tady budu zase tajemná jako hrad v Karpatech.

Call of?

Duty, neasi! Moje oblíbená hra na PS3. Teď hraju čtyřku po síti. Zábava, relax. Matka od dítěte zabíjí vojáky a soupeří s teenagery po celém světě. Baví mě odjakživa hlavně střílečky. Začalo to Wolfeinsteinem, Doomem a nesmrtelným Duke Nukem. Miluju i sérii Assains’s Creed.

Výhoda je, že mám svátek 19.listopadu. Takže v době, kdy vychází nová “asasina”, jak říká moje čtyřletá dcera. Můj přítel má tak výber dárku zančně jednoduchý. Na krku dokonce nosím i řetízek, který jsem dostala k poslednímu dílu jako dárek. “Ne, nejsem ve znamení vah, ale pařim na playstationu!” vysvětluji zvědavcům…tím je ještě víc zmatu. Ale na hraní moc času není…nechci kvůli své zálibě zanedbávat rodinu.

Jinak mezi moje top 5 z poslední doby patří i Metal Gear Solid, Heavy Rain a Uncharted 1 i 2.

_______________________________________

5S aneb Pět Slov je pokus. Pět slov položených jako otázka je ideální cesta jak se vyhnout složitému formulování otázek pro rozhovor. Riziko je v odpovědích. Zpovídaný může také zvolit pět slov jako odpověď. Takové je riziko. 5S představuje zajimavé lidi, zajimavé pro tazatele, který doufá, že budou zajímaví i pro čtenáře. A že o sobě poví něco zajímavého.