Podvod – OpenOffice prodáván jako Microsoft Office

“Lákavá” nabídka od společnosti Office servisní a distribuční s.r.o za 2 940Kč a poněkud skrytého závazku zaplatit dalších 8 820Kč za každých dalších 12 měsíců. Včetně automatického prodloužení. Ve finále naivní kupující zaplatí až 24 tisíc korun za Open Office, tedy software dostupný zdarma.

Office servisní a distribuční s.r.o. (IČO 29274885) je už poměrně známá firma, podle občanského sdružení Společná obrana jde o modifikace ještě známějšího  Českého telefonního seznamu (sídlo firmy v ruině v Třebíči, bílý kůň z Maďarska jménem Attila Levente, zejména).

Nabídka se snaží vyvolat dojem, že jde o relativně nízké licenční poplatky za kancelářský balík Microsoft Office, a to zejména použitím logotypu písma, který je s tímto produktem spojován. Navíc se snaží zaštiťovat logem protipirátské organizace SIIA a tím dát sdělení punc serióznosti, varuje Jan Hlaváč, tiskový mluvčí protipirátské organizace BSA

Klasické schéma, kdy se podvodník spoléhá na nepozornost – vždy se najde někdo naivní nebo nepozorný a cosi “co vypadá jako faktura” předá k zaplacení.