Tipy a triky pro nový Firefox 4 (2)

Prvních deset tipů a triků (Tipy a triky pro nový Firefox 4) přineslo několik dalších možností, které stojí za zveřejnění. Přichází pokračování.

Změna umístění tlačítek Home (a tomu podobných)

Mé “home” je ve všech prohlížečích about:blank, takže tuhle potřebu jsem nikdy neměl, ale může se rozhodně hodit. Nejenom pro Home, ale i pro další tlačítka a prvky.

Pokud kliknete pravým tlačítkem někam do volného místa mezi prvky, můžete nejenom jednotlivé “pruhy” s nástroji zapínat a vypínat, ale pomoci Customize je můžete libovolně měnit. Vedle přidání dalších prvků je tak možné jednotlivé prvky kamkoliv přesunout. Pomocí prostého uchopení a přesunu na kýžené místo.

Home jsem si sice osobně nedal nikam jinam, ale RELOAD ano.

Odstranění vyhledávacího políčka

Pokud ve FF chci něco vyhledávat, už od samého počátku mého přechodu z IE na FF píšu co hledám do políčka pro adresu. Možná je tedy čas odstranit zbytečné políčko pro vyhledávání (Google Search Box).

Postup je stejný jako v předchozím případě (a platí pro odstranění čehokoliv co nechcete používat) – vyvolejte si Customize. A pak popadněte Google Search Box a odtáhněte ho pryč – třeba na otevřené okno s nabízenými prvky pro doplnění.

Master Password pro lepší ochranu uložených hesel

V Options najdete Security Tab – v této záložce je volba “Use a master password” – zaškrtnutím vyvoláte zadání hlavního hesla a to bude poté nutné použít v prvním okamžiku požadavku na vyvolání jakéhokoliv uloženého hesla. A stejně tak v okamžiku, kdy se budete chtít podívat na uložená hesla.

Pokud Firefox používáte výhradně sami, tak je tato volba poměrně zbytečná. Pokud ale k vašemu počítači může získat přístup někdo jiný, jde o volbu užitečnou.

Zakažte Firefoxu informovat o vaší poloze

Když už jsme u té bezpečnosti, další tip ze stejného šuplíku. Firefox má zabudovanou geolokaci – weby si mohou vyžádat informaci o vaší poloze. Pokud nechcete aby to bylo možné, můžete tuto funkčnost zakázat. Postačí vyvolat about:config (zadejte do řádky pro zadání adresy) a poté najít geo.enabled – zákaz poskytování geo informací zajistí nastavení na false.

Nezapomeňte, změna se projeví až po restartu prohlížeče.

Zamezte automatickému zmenšování obrázků

V již zmíněném about:config najdete i možnost jak zamezit automatickému zmenšení obrázku – hodit se to bude pokud často otevíráte obrázky přímo v prohlížeči a vadí vím, že se nezobrazí v měřítku 1:1.

Najděte browser.enable_automatic_image_resizing a nastavte na false.

Firefox 4 pro Ubuntu

Pokud chcete získat Firefox 4 i pro Ubuntu, máte několik možností. První je stáhnout si (odtud) TAR.BZ2 balíček a nainstalovat – rozbalením do nějaké složky a spuštěním. Výhoda této metody je mimochodem i ta, že zůstane zachován případný původní Firefox 3.6.

Druhá metoda je instalace z příkazové řádky:

sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-stable
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Pokud v Ubuntu raději používáte Software Center, ta můžete FF4 získat přidáním nového zdroje pro software – ppa:mozillateam/firefox-stable.

Vraťte si zpět možnost uložení záložek při ukončení FF4

“Save Tabs and Quit” se z předchozí verze FF do nové jaksi nedostalo – tvůrci dospěli k názoru, že tuto možnost nechceme používat a vypnuli ji. Zapnout si ji můžete – opět pomocí about:config.

Najděte browser.showQuitWarning a nastavte na true.

Chybí-li vám ikonka pro RSS v adresním řádku

Add-on RSS icon vám vrátí zpět ikonku RSS – pokud vám tam chybí, tak to zcela určitě oceníte. Proč ji tvůrci FF4 dali pryč mi vůbec není jasné.

A hodit se vám může znalost toho, že v about:config najdete browser.feeds.handler – tedy možnost nastavit si jakým způsobem se bude RSS zpracovávat.

Nahrávejte nové záložky v menším množství

Pokud jste na tom jako já, tak máte v oblíbených vytvořenu kupu složek a každé složce i několik desítek webů – otevíráte je potom zpravidla najednou. A pak s napětím čekáte, kdy se konečně nahrají. Případně zda to FireFox přežije (přes 40 otevíraných zpravidla nepřežije).

V about:config najdete browser.sessionstore.max_concurrent_tabs – pokud nastavíte na 0 (nulu), tak Firefox nebude natahovat vše hned, ale natáhne jenom tu záložku, na kterou se právě přepnete. Samozřejmě si tím jako vedlejší efekt zajistíte i to, že Firefox bude spotřebovávat méně paměti.

Pokud chcete dokonalejší kontrolu nad natahováním tabu, zkuste BarTab 2.0 add-on.

Zamezte přechodu do offline režimu

Poslední (desátý) tip je dobrý pro všechny, které vytáčí automatický přechod do Offline režimu v okamžiku, kdy FireFox dojde k názoru, že ztratil připojení k Internetu.

Opět použijte about:config a najděte si network.manage-offline-status – pokud neexistuje, zvolte přidání nové položky (New) typu Boolean. Hodnotu nastavte False.