Wi-Fi je až o 30% pomalejší než kabel

Consumers lose 30% of broadband speed using home Wi-Fi upozorňuje společnost Epitiro. Vychází přitom ze studie zkoumající 14 000 uživatelů Wi-Fi ve čtyřech zemích.

Vedle ztráty rychlosti se u WiFi (až 30% oproti kabelu) se projevuje i vyšší latence (10%-20%). Uživatel pozná rozdíl u online her, VoIP telefonie, streamingu a přehrávání videa i stahování větších souborů. Pro běžné brouzdání na webu či používání e-mailu si rozdílu nejspíš nevšimne.

Epitiro doporučuje, aby domácí uživatelé Wi-Fi věnovali více pozornost, hlavně co se podmínek provozu týče. A pokud je nedokáží zlepšit, měli by uvažovat o propojení klasickým Ethernetem.

Typické problémy Wi-Fi, který je potřeba věnovat pozornost:

  • Sdílení komunikačních kanálu se “sítěmi v sousedství” vede k interferencím a zpomalení přenosů. Uživatel by si měl zjistit, jaké Wi-Fi sítě jsou v okolí aktivní a zda se nepřekrývají s kanálem, který používá jeho Wi-Fi. Pokud ano, je vhodné manuálně nastavit jiný kanál.
  • Fyzikální bariéry v domě či bytě vedou k zpomalení vlivem ztráty síly (kvality) signálu
  • Elektronika v bytě může negativně ovlivňovat signál – dětské chůvičky, dálkové ovladače na televizi, mikrovlnné trouby a bezdrátové telefony jsou nejčastějším zdrojem problémů.