HP a RIM se hádají o to, čí tablet je více originální

Hewlett-Packard a Research in Motion (RIM) jsou ve při. Ani jedna ze společností prozatím nemá v prodeji svůj tablet, ale už se hádají v médiích o to, jestli si RIM nevypůjčil z uživatelského rozhraní HP webOS.

Jsou tam některé záhadné podobnosti,” nechal se slyšet HP. Naráží přitom na podobnost mezi UI v RIM BlackBerry Playbook a UI v HP webOS, který bude v TouchPad tabletu.

RIM se to pochopitelně nelíbí a ohradili se, že QNX OS je vyvíjen organicky a kritizovaného způsobu provedení rozhraní pro multitasking (karty) se prostě dosáhlo proto, že je to “nevyhnutelné”.  Argumentem je v tomto případě přirovnání k automobilovému průmyslu, kde prý snaha o co nejmenší koeficient odporu v aerodynamice vede k tomu, že “auta nakonec vypadají velmi podobně“.

You know, cars over time end up looking a lot alike because you put them through a wind tunnel, and when you’re trying to come up with the best coefficient to drag ratio, there’s one optimized shape that gets the best wind resistance, right? Well, when you’re trying to optimize user experience that juggles multitasking, multiple apps open at once and on a small screen, you’re going to get people landing on similar kinds of designs.

Nejlepší na celé při je nakonec ale to, že ani jedna ze společností nemá tablet v prodeji. A existence obou tabletů je zatím viditelná jenom z prototypů. A zejména z modelů připravených v 3D modelovacím software. Ve prospěch HP nicméně mluví jedna podstatná maličkost, jejich UI pochází z dob, kdy ještě existoval Palm a jeho PRE. Právě tam má počátky.