IDC: V roce 2014 bude přes 70% serverů virtuálních

Pro prodejce hardware nastávají složitější časy, virtualizační technologie naopak čeká lepší budoucnost. IDC předpovídá, že 23% prodaného “železa” bude aktivně podporovat virtualizaci.

V roce 2014 je trh serverů odhadován na 53.6 miliardy dolarů, 19.3 miliardy budou představovat servery, které budou určeny k použití s virtualizovaným software. Z pohledu uživatelů pak přes 70% “server” poběží jenom ve formě virtuálního stroje. Trh s virtuálními servery tak poroste zhruba 14% meziročně, až dvakrát tolik co je odhad růstu serverového trhu.

V roce 2014 by společnosti měly nasadit 9.6 milionu serverů, z nichž 2.2 bude podporovat virtualizaci – na nich ovšem najdete v průměru 8.5 virtuálních serverů – výsledek je ten, že se objeví 18.4 milionu virtuálních serverů.

IDC očekává, že pro letošní rok bude prvním rokem, kdy více než polovina instalovaných aplikací poběží na virtuálním stroji.

Studie (Worldwide Virtualization Services 2009–2013 Forecast) vychází z informací shromážděných z více než 400 IT obchodů po celém světě a předpovědí těchto společností pro další roky. Virtualizace se rozšíří z datových center i do kanceláří a nových trhů.