Symbian Foundation bude pouze licencovat Symbian

Symbian osNokia včera oznámila (Nokia reaffirms commitment to Symbian platform), že bude pokračovat v investicích do vývoje mobilního operačního systému Symbian. Oznámení navazuje na změnu způsobu fungování Symbian Foundation – ta přechází pouze do pozice poskytovatele licencí a propustí zhruba stovku lidí.

Symbian prozatím je jedničkou na trhu mobilních operačních systémů a Nokia na něm postavila většinu svých chytrých telefonů. Není proto nijak překvapující, že se právě Nokia pokouší Symbian zachovat – Symbian Foundation se během posledních pár týdnů začala rozpadat (odchod Samsungu a Sony Ericsson zejména) a přišla i o několik klíčových lidí (včetně odstoupení ředitele, Lee Williamse)

Symbian Foundation byla založena v roce 2008 poté, co Nokia odkoupila Symbian jako takový. Snaha udržet na trhu mobilní operační systém s Open Source licencí se ale nikdy příliš nepovedla a Nokia k tomu svým dílem přispěla taky. Včetně aktuálních snah o nový mobilní operační system MeeGo i poněkud osamoceným pokusem s Maemo (Nokia N900). Právě MeeGo přitom stále zůstává ve hře – Nokia v rámci převzetí Symbianu ujistila, že vývoj bude založen hlavně na Qt vývojové platformě – ta umožňuje vyvíjet aplikace jak pro Symbian, tak právě pro MeeGo.

Symbian sice (zejména) díky Nokii zůstává nejrozšířenějším mobilním operačním systémem, ale tak Androidu výrazně přispěl k pádu – po Samsungu a Sony Ericsson Symbian opustila i Motorola. V druhém čtvrtletí tohoto roku už tak Symbian měl 43.5% podíl na trhu. V tom samém období loňského roku přitom šlo o 50.3%  (Zdroj: Canalys).