Adobe Digital Editions aneb knihovna pro osobní počítač

Adobe Digital Editions Jedním z nejrozšířenějších formátů pro elektronické knihy (e-knihy) je ePUB, takže první čtečku pro PC/MAC, kterou doporučím, je Adobe Digital Editions – http://www.adobe.com/products/digitaleditions/ – je k dispozici zdarma pro Windows (2000, XP a dále) a MAC (Mac OS X 10.4 a dále). Vedle zmíněného EPUB podporuje čtečka pochopitelně i PDF, hlavně ale PDF s DRM od Adobe (Adobe Content Server).

Adobe Digital Editions můžete stáhnout na stránce http://www.adobe.com/products/digitaleditions/ – ale protože je to Adobe, tak jediná možnost stažení je přes Adobe Flash komponentu utopenou ve spodní části obrazovky. Pokud jste firma a Adobe Digital Editions chcete poskytovat ve firemní síti, asi je nejlepší jít přes Digital Publishing Technology Center, ale musíte se smířit s problematickou navigací a typickou zmateností. “Standalone installer” (samostatný instalátor) nicméně najdete.

Adobe ID

Než se dostanete k použití samotné čtečky, je nutné si pořídit Adobe ID – registraci u Adobe, s pomocí které se čtečka “připojí” k Adobe. A můžete jí tak používat na více počítačích a čtečka je (teoreticky) schopna “synchronizace” – což ve skutečnosti ale znamená jenom to, že na jiném počítači můžete mít stejný DRM řízený obsah – takový, který je vázaný na vaše Adobe ID. A asi je také dobré vědět, že na vaše ID může být autorizován maximálně šest počítačů/zařízení.

Samozřejmě, pokud nechcete aby Adobe vědělo všechno o vámi čtených knihách, bude tahle povinnost pro vás problematická. Adobe ID funguje všude na Adobe.com – takže je používané i pro další služby poskytované Adobe. Vytvořený účet pak sleduje jak nákupy, tak stažení, tak další ifnormace týkající se obchodu, stejně tak jako produktové registrace, komunikaci s technickou podporou. Nechcete-li se svěřit Adobe, zapomeňte na Adobe ID i Adobe Digital Editions a zkuste nějakou “volně” dostupnou čtečku. Případně aktivace přes Adobe ID klidně přeskočte – není povinná.

Adobe ID každopádně použijete po prvním spuštění – takže si ho buď vytvořte předem, případně ho založte při prvním spuštění.

Adobe Digital Editions čtečka

Nečekejte zázraky, Adobe Digital Editions je jednoduchý program, ve kterém si můžete organizovat “digitální knihovnu” a číst e-knihy. Používá Adobe Flash k zobrazování (a chodu vůbec) a občas si vypomůže použitím prohlížeče.

Zobrazení je pochopitelně uzpůsobeno tomu, že chcete knízku “číst” – velké písmo je základní změna. V textu je možné vyhledávat a je možné si dávat do textu záložky. Nechybí tisk, tedy za předpokladu, že práva ke knize vám tuto možnost dávají. Digital Editions navíc podporuje i půjčování (borrowing) knížek z knihoven.

Adobe Digital Editions - Alenka v říši divů
Alenka v říši divů – v Adobe čtečce

EPUB i PDF (resp. PDF/A) jsou formáty, které umožňují obrázky – na příkladu je Alenka v říši divů, která obsahuje černobílé ilustrace i uvnitř knihy. A protože je to Adobe, je možné aby knihy obsahovaly i Flash. DRM v programu použité je od Adobe – Adobe Digital Experience Protection Technology (neboli ADEPT).

Jerome, Jerome K – Three Men in a Boat.epub aneb Tři muži ve člunu je další příklad ilustrované knížky.

Zajímavé je i to, že Sony, které ještě před rokem prosazovalo vlastní proprietární DRM (BBeB), přešlo právě na ADEPT. A proto Adobe Digital Editions podporuje Sony Reader. Adobe má informační stránku Supported eBook devices, na které je možné najít přehled (hardware) čteček, které podporují PDF/EPUB.  A do kterých lze přenášet obsah z počítače i prostřednictvím Adobe Digital Editions.

Získávání elektronických knih

Když už budete Adobe Digital Editiosn stahovat a instalovat, tak můžete začít rovnou v Sample eBook Library na Adobe webu. Zázraky nečekejte. A ke knihám se dostanete jedině přes sérii Flashových upoutávek. Naštěstí EPUB knih jsou na Internetu tisíce, takže není příliš složité si je opatřit. Pomoci mohou Užitečné odkazy ve stránce E-knihy (E-book) klasické knihy (ne)nahradí. A v brzké době i www.Gutenberg.cz, který doplní EPUB a PDF podporu v brzké době.

e-Book download at Free-Ebooks.net
Elektronická kniha ke stažení, dole je výběr formátů

Adobe Digital Editons vám bude při stahování knih z Internetu nabídnuto rovnou pro “otevření” – popravdě, nepodoporučím to. Doporučím soubor uložit, například do nějaké vámi vytvoření složky jenom pro e-knihy. A po uložení si ho “přidat” do Adobe Digital Editions. Má praktická zkušenost totiž je, že ADE sice knihu otevře, ale “neuloží” si ji do knihovny tak jako při “přidání” pomocí “Add item to library”. A už ji nikdy nenajdete. Takže v následujícím dialogu překlikněte na “Save File” (Uložit Soubor) a knihu si uložte. Příklad je z http://manybooks.net (mají tam jedinou českou knihu, R.U.R).

Download e-knihy v ePub formátu

V Adobe Digital Editions toho každopádně s knížkami už moc neuděláte – v “knihovně” si lze vytvořit poličky a trochu tak organizovat obsah. Existují dva pohledy na knihy – pohled se zobrazenými obálkami a klasický textový seznam. A v určité omezené míře lze seznamy řadit, byť jenom podle jednoho kritéria.

Co nelze? Hledat ve všech knihách, které máte v knihovně (hledání funguje jen v otevřené knize). Nejde ani zrušit registrace již registrovaného (aktivovaného) programu – respektive musíte žádat Adobe “ručně”. Synchronizace mezi instalacemi není automatická – soubory musíte přenést ručně.

České knihy v Adobe Digital Editions

Teď příjde zklamání, Adobe Digital Editions si občas nerozumí s češtinou – ale stejně tak je dobře možné, že si s češtinou nerozumí tvůrci e-knih v ePub formátu. Takže se připravte na občasné problémy (jako třeba právě u zmíněného RUR).

V případě RUR je ale problém nejspíš opravdu v Adobe Digital Editions – pokud si .epub soubor “rozbalíte” (ve skutečnosti je to ZIP archiv), tak HTML dokument s knihou je správně česky (tedy až na mírný zmatek v hlavičce).

Pro zkoumání nabídnu ještě dalšího Čapka, Válku s mloky na www.palmknihy.cz – a tam zjistíte, že Adobe Digital Editions má stejný problém s češtinou. Respektive s výběrem fontu, ve kterém by byly české znaky. V PDF podobě problém s češtinou není.

Pokud používáte Firefox a chcete ePub číst přímo, tak doporučím http://www.epubread.com/en/ add-on. Česky umí.

Proč vlastně ADE používat?

Ano, proč vlastně ADE používat, když nedokáže ani správně zobrazit českou knížku? Je dobré ho mít pro podporu DRM ePUB a DRM ADEPT knížek – tedy těch, které si můžete snadno koupit na Internetu. A které vám dodají prostřednictvím Adobe Content Server.

PDF e-knihy bez DRM  je samozřejmě možné otevřít i v jakémkoliv Adobe Reader programu či jeho alternativě. DRM (Digital Rights Management) omezené knihy už ale nikoliv. Na to budete potřebovat právě Adobe Digital Editions.

PS: Na tu češtinu se stejně ještě podívám … A pokud nic nezjistím, má se Adobe na co těšit.