Geocities, legenda žije. Jako zhruba 625GB velký torrent

Geocities (dříve www.geocities.com) pamatují dnes už jenom pamětníci – legendární webový “hosting” plný obskurních, občas až děsivých, stránek ale můžete mít celý. Stačí sáhnout po 625GB velkém torrentu.

Geocities přestalo existovat loni, poté co Yahoo jeden z historicky nejstarších webhostingů vypnul. A The Archive Team dokázal neuvěřitelné, ještě před vypnutí “zazálohovali” 625GB obsahu – starého, nepotřebného ale ukazujícího historii Internetu.

Pokud se vám nechce stahovat, můžete zkusit zabrouzdat po některých kouscích archivu – třeba ReoCities, geociti.es, geocities.ws či oocities.org.

Pokud se divíte co bylo (je) na Geocities tak zvláštní? Všechno a nic – jde o kus historie Internetu, nezaměnitelnou a těžkou zapomenutelnou část digitální “internetového dědictví”. Jde o ukázku toho, jak internet vypadal v době svých počátků – době kdy vládly tabulky a vrcholem hudební tvorby byly MIDI soubory. Za stovkami tisíc šílených (a většinou zcela zbytečných) stránek jsou desítky i možná stovky tisíc hodin něčí práce.

A z trochu vtipnějšího pohledu – zkuste The Geocities-izer. Třeba na Novinky.cz.