Nejpodstatnější je jak čteme, ne co čteme

Elektronickéknihy sice papírové v dohledné době určitě nenahradí ani je nezlikvidují, ale řada lidí bude kupovat některé knihy jenom elektronicky, některé v obou podobách a některé jenom papírové. Elektronické knihy jsou skvělé na cesty i pro vzdělávání – pro vydavatele tedy mají nesporný potenciál, ať již pro vydavatele knižní, novinové či magazínové.

Pokud se podíváte na trh e-čteček, tedy čteček elektronických knih, tak vás zákonitě musí doslova praštit do očí jakým způsobem se začíná proměňovat hardware. A označení roku 2010 jako roku e-čteček není až tak docela od věci.

Rozdíl je obrovský a je snadné ho vidět například na srovnání Amazon Kindle DX a Skiff čteček. A to i přes to, že Amazon Kindle je už sama o sobě poněkud pokročilejší čtečka. Technologie dnes umožňují kvalitní dotykové displeje, výrazné zmenšení velikosti hardware a rychlejší procesory přinášejí použitelnější (pro uživatele) operační systémy a programy obecně.

Apple přináší revoluci

Ještě více je ale rozdíl viditelný při srovnání původního Amazon Kindle a (třeba) Apple iPad. Svět v roce 2009 definitivně přišel na to, že zařízení je možné ovládat dotykem ruky – Apple tuhle revoluci zahájil s iPhone. Revoluci, která se Microsoft nepovedla s Windows Mobile (lpění na ovládání perem), která dnes už nikomu až tak revoluční nepřipadá. Ale pokud jste si navykli “zařízení do ruky” ovládat prsty, tak vám e-čtečka ovládaná jenom tlačítky už teď přijde archaická. A to jde o doposud takřka výhradně používaný model ovládání – ze stávajících běžně dostupných čteček žádná neměla dotykový displej (s výjimkou například čtečky iRex či novějších Sony).


Amazon Kindle DX a Skiff

Původní Amazon Kindle a Apple iPad (no nekupte ho!)

Budoucnost v akci

Video amerického Wired ukazuje vpodstatě přesně to, co jsem se snažil naznačit v předchozích dvou odstavcích. A právě tohle video bych doporučil každému, kdo chce vidět špičkově zpracovaný koncept elektronického magazínu dostupného na elektronické čtečce. Byť jde stále svým způsobem o sci-fi a náklady a doba potřebná pro vytváření tako “hodně” interaktivního magazínu by byly enormní, je to cesta kam vše směřuje. A způsoby používání a ovládání dotykem jsou hodně dobře promyšlené.

http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1

Výrobci hardware asi pravděpodobně velmi dobře tuší, že se rodí nová kategorie zařízení – ať už to budou plnohodnotné tablety, něco na způsob netbooku (smartbooku) či doposud klasické tablety (takové ty notebooky s otočným displejem například). A jistou roli zde stále budou hrát chytré mobilní telefoyn – Android i iPhone mají displeje i možnosti dostatečné k tomu, aby byly použitelné jak čtečka obsahu (a knih).


Sony PRS-600RC a PRS-300SC pro srovnání