Je používání adnauseam.io bezpečné?

V reakci na Jak se zbavit reklam na Internetu? Použít AdBlock Plus nebo spíš µBlock Origin se na Twitteru objeviloAk človeka nezaujíma iba blokovanie reklamy ale aj svoje súkromie, tak odporúčam adnauseam.io“. Je dost důležité se tomu věnovat, protože zásadní problém je, že žádná ochrana soukromí u adnauseam.io není.

adnauseam_vault

Co je to to adnauseam.io?

Rozšíření pro Chrome (Chromium, Opera, Firefox), které kliká na každou reklamu, kterou na webu potkáte, aniž by vám ji zobrazilo. Google tohle rozšíření vyhodil z Google Store, takže do Chrome musíte instalovat oklikou. Důvodem vyhazovu bylo porušování pravidel – u čehož si všimněte, že klasické blokátory inzerce pravidla neporušují.

Klasický blokátor inzerce nestahuje žádnou reklamu, mimo to že vám reklamu neukazuje také chrání soukromí tím, že reklamním systémům nepředává žádné informace o vás (vašem zařízení) ani o tom kde všude na webu se vyskytujete.

Adnauseam.io stahuje reklamu a tím pádem stále krmíte všechny ty poskytovatele reklamy informacemi o vás. Co navíc, na reklamu za vás klikne – tvůrci tvrdí, že to dělají aby “vaše” blokování reklamy nepřipravovalo weby s reklamou o o peníze a staví se do pozice internetových aktivistů. Skutečnost je ta, že tímto způsobem vy okrádáte všechny inzerenty o peníze – klikáte totiž na reklamu, na kterou byste nikdy nekliknuli.

AdNauseam vaše soukromí tedy nijak nechrání, je to totéž jako kdybyste žádný blokátor inzerce a šmírovacích kódů vůbec neměli.

TIP: Co všechno o vás lze zjistit přes prohlížeč? A jak se tomu bránit? Poučné čtení dost hodně související s tímto tématem

AdNauseam ani nešetří internetové připojení, což bývá jeden z dalších dobrých důvodů proč si pořídit blokátory inzerce – pro notebooky na mobilním připojení je to dost zásadní pomůcka.

Pokud chcete blokovat reklamu, používejte uBlock Origin (řeč je o tom ve výše zmíěnném Jak se zbavit reklam na Internetu? Použít AdBlock Plus nebo spíš µBlock Origin ).

Pokud vám jde  o soukromí, tak viz Jak na lepší soukromí v prohlížeči? Ghostery, NOSCRIPT, WOT a ti další a Co je to Tor a Tor Browser? K čemu je dobrý?