Proč jsem si nepořídil Crashplan ani Backblaze aneb cloudové zálohování není pro každého

825-285-232080_5452httpwww.sxc.huphoto232080

Tak po týdnu testování CrashPlanu a BackBlaze odinstalovávám a pořizovat nebudu ani jedno. Abyste tomu rozuměli správně – oboje skvělé, každé trošičku jiné, ale dost blbuvzdorné, snadno použitelné, výhodné cenově. Ale

1) na tohle se 1/1.5M uplink ve VDSL podobě nehodí, u obou je nutné velmi výrazně nastavit limit uploadu, protože jakmile běží, už nic jiného nemá šanci = nedá se pracovat

TIP: Pokud chcete zálohovat lokálně, tak doporučím třeba Synology, více ale v NAS nadoma: Vybral jsem si Synology DS214se. Třeba se budou hodit zkušenosti (1) a dostanete se tak i na díl druhý i třetí.

2) oboje žere permanentně 3-5 % CPU bez zjevného důvodů a CrashPlan má ještě několikrát denně snahu o scan všech disků kdy žere ještě víc. Když zálohují, tak žerou běžně ještě o pár procent víc a u BackBlaze je citelně, ale opravdu citelně vědět, že zrovna běží (podotýkám, mám 4xCPU stroj s mrakem paměti atd, takže to není žádná plečka)

3) Pokud si zaplatím 1 TB v Dropboxu, tak to bude nejenom stačit, ale je to úložiště, takže z toho lze stahovat kdykoliv cokoliv (u zálohovacích služeb se čeká i několik hodin, než dostanete věci ke stažení, což je logické). A ve výsledku pro mě 1TB v Dropboxu bude mít podstatně větší hodnotu.

TIP: Pokud netušíte k čemu jsou dobré ty cloudové věci jako Dropbox, zkuste Dropbox, nebo jakékoliv jiné cloudové, souborové úložiště. Hodně to umí pomoci

4) Pokud se vykašlu na Dropbox a pořídím si například OneDrive+Office365, tak získám 5TB (5 x 1TB pro každého člověka doma) a navíc licenci na Office pro rodinu (já mám koupené Office plné, takže tohle osobně není zrovna pointa). Mimochodem tohle vypadá jako jeden z velmi dobrých důvodů, proč se Microsoftu tak daří a Google má s Google Apps problém – prostě se vlastně moc nevyplatí.

5) Kdyby Google nebyli v tomhle ještě větší omezenci, ta bych si připlatil za Google Apps a unlimited storage, ale mají tam nesmyslné podmínky pouze 5+ uživatelů, které určitě nehodlám platit.

TIP: Pokud chcete vědět více o cloudovém zálohování, tak tady poslouží Co byste měli vědět o o cloudovém zálohování?

6) Stejně nesmyslně to má Dropbox, který s “unlimited” taky vyžaduje alespoň pět lidí. A stejně jim dá 1 TB a o unlimited se musí žádat. Šašci. Pardon.

No, to jen tak pro zajímavost pro ty, kdož nad něčím podobným dumají. Zatím nemám ještě vnitřně rozhodnuto jestli ten Office365 nebo DropBox, ale protože nikam nespěchám tak to nechám ještě uležet. Ale vím, že v tuto chvíli ne CrashPlan ani BackBlaze. Byť, jak už jsem napsal, myslím si, že jsou to skvělé služby a pokud pro ně máte využití, tak rozhodně doporučím.

TIP: Pokud nevíte proč byste měli zálohovat, tak zde bych také měl něco: Čím zálohovat počítač s Windows? A proč vůbec zálohovat

Tož tak.