Povinná výbava – Mozy – Online backup

Kdo nechce přijít o své soubory, musí je pravidelně ukládat někam jinam. Na druhý disk, na vnější disk, vypalovat na DVD/CD, to všechno jsou běžné metody. Nabídnu ještě další – online úložiště, kam budou vaše soubory ukládány automaticky.

Mozy – https://mozy.com/ – je řešení vhodné samozřejmě jenom pro někoho. Pokud máte hrůzu z toho, že by někdo mohl vaše cenné soubory vidět, jste automaticky vyřazení. Pokud máte desítky gigabajt souborů, tak jste vyřazení z použití zdarma dostupné verze. Pokud máte extrémně pomalé připojení, taky to asi nebude to pravé.

Pokud ale chcete mit bezproblémově vytvořenou kopii toho důležitého co v počítači máte, je Mozy ideální. Ve free verzi totiž začnete na 2 GB prostoru. A pokud si skrz vás další lidé opatří Mozy, můžete tenhle prostor navýšit (o 256 MB na člověka a můžete mi pomoci zjistit jaký to má strop – tudy nebo přes dřívější odkaz, obsahuje “affiliate” kód)

Co je Mozy

Řešení pro online backup pro Windows (7, 2000, XP a Vista) a MAC OS X (ne, Linux klienta nemají) v podobě klienta, který v okamžicích nečinnosti vašeho počítače zajišťuje uložení kopií souborů ve vámi vybraných složkách. Soubory jsou kryptovány (jasně, můžete si o tom myslet co chcete) a pro odesílání je možné nastavit i to, jak “hodně” zahltí vaše připojení. Stav ukládání je možné sledovat na “Status” okně, ale normálně o něm vlastně nebudete ani vidět. Pro kopírování ve Windows například využívá Shadow copy (Volume Shadow Copy služba), takže dokáže kopírovat i používané soubory.


MozyHome Remote Backup – Status okno

K Mozy můžete připojit víc počítačů, byť podle všeho existuje nějaký limit – každý z počítačů pak bude v Mozy mít vlastní sadu kopií. Pokud vám 2 GB nestačí, můžete navýšit velikost opatřením dalších uživatelů nebo přejít na různé formy placeného užívání (50GB můžete mít za 4.99 Euro měsíčně, 125GB za 8.99 Euro).

Pro firmy je nabízeno řešení MozyPro s větším zabezpečením dat a většími možnostmi – tam je licence postavená na objemu (10GB měsíčně 7.99 Euro například u MozyPRO) a počtech počítačů.

MozyHome Remote Backup - virtuální disk
MozyHome Remote Backup – virtuální disk

Případné obnovení (Restore) je možné přes web nebo přes virtuální disk, který Mozy klient vytvořil v “Počítač” (“Computer”) složce – “MozyHome Remote Backup” se chová jako každý jiný disk – vidíte v něm složky a soubory, které jsou uložené na vzdáleném úložišti.

MozyHome Remote Backup – Settings


Historie ukládání souborů do MozyHome

Po prvním spuštění vám Mozy nabídne různé sady složek, které chce zahrnout do kopií – mimo klasických “uživatelských” tam například zahrne i bookmarky z Firefoxu a některé další užitečné věci. Pokud vám to nevyhovuje, můžete samozřejmě nastavit vlastní sadu – prostě si vyberete složky, které chcete ukládat. Případně i specifické samostatné soubory.

Co Mozy není

Mozy není online úložiště – nemůžete ho tedy používat pro sdílení souborů, posílání souborů jiným lidem ani pro synchronizaci souborů mezi počítači. A pro připojení jako další disk také ne.