Zajímavé Chrome aplikace

Chrome Web Store běží, Google má velké plány s Chrome operačním systémem, je tedy nejvyšší čas se trochu podívat, jak na tom vlastně jeden z nejmladších obchodů s aplikacemi je.

Na úvod ta špatná zpráva – Chrome Web Store je plný pseudo aplikací, které jsou ve skutečnosti pouze odkazy na web. Možnost jak podobné věci oznámit k odstranění je prakticky nulová – Google tradičně neřeší jakoukoliv otázku podpory uživatelů, takže jste ponechání na metodu zkoušet a zkoušet a zkoušet. Chrome Web Store je také příliš čerstvý na to, aby se dalo nějak usuzovat, jestli je (či není) právě tou správnou cestou. Přesto se v něm najdou zajímavé věci, které stojí za vyzkoušení.

Pár z nich najdete níže, ale i u některých z nich je potřeba si uvědomit, že je to často jenom webová aplikace – využívající ať už Flash nebo HTML5 – a integrace s Chrome je většinou někde na samém počátku. Většina z těchto aplikací by tak v skutečném Chrome OS vůbec nenabízela věci, které budou muset nabízet – možnost offline provozu, ukládání informací od uživatele, integraci s dalšími službami.

TweetDeck možná znáte v podobě desktopového klienta pro (nejenom) Twitter.  A pokud jste ho už používali, bude nastavení pro používání v Chrome otázka zadání vašeho TweetDeck účtu a hesla. Všechno ostatní už proběhne automaticky. A máte-li v oblibě jinou aplikaci tohoto druhu, můžete zkusit HootSuite.

NYTimes je jednou z několika ukázek, jak se americké noviny snaží o digitální podobu. V počítači “tak trochu” můžete vidět a zkusit, jaké to je číst noviny na iPadu.

HuffingtonPost NewsGlide je další ukázkou online novin. A pokud ještě neznáte HuffingtonPost, napravte to.

NPR for Chrome nejsou až tak noviny, NPR = National Public Radio. A opět stojí za prozkoumání.

Amazon Windowshop je ukázkou toho, jak si Amazon představuje budoucnost svého obchodování v Chrome. Bohužel si ji představuje závislou na Flashi.

Write Space je “minimalistický” textový editor, tedy v ohledu toho, že minimalizuje jakékoliv rušivé elementy. Trochu oříšek je, přijít na to, jestli se to “dá nějak ovládat”.

Scribble – stickies on steroids je jednoduchý poznámkovač a připomínkovač. Napíšete si co chcete, nastavíte kdy vám to má být připomenut a je vystaráno.

Graphic.ly Comics je, jak už název napovídá, něco pro milovníky komixů.

Word2 je odpovědí na otázku – může existovat MMO scrabble?

Advanced Image Editor by Aviary bohužel není HTML5 aplikace, ale Flash. Přesto stojí za prozkoumání.

HTML5 Photo Editor by Aviary sice HTML 5 je, ale není to “pouze” Chrome aplikace. Přesto, stojí za vyzkoušení – “Photo” v názvu znamená, že je to jednoduchý editor pro úpravy fotek.

Sketchpad je zajímavý příklad kreslícího prográmku.

LucidChart je webová služba, na kterou jsem už upozorňoval na Bradbury.cz (TIP: LucidChart.com – vytvářejte grafy a diagramy online) a v Chrome Web Store je to vlastně jenom odkaz na tutéž webovou aplikaci. Dobrá ukázka toho, co lze dělat v HTML5.

Crackle by mohl být sen filmového a televizního diváka, ale narazíte samozřejmě na klasický problém. Lepší filmy pirátit, než se spoléhat na legální zdroje.

ScribeFire není aplikace, jde o rozšíření FireFoxu, ale stojí za zmínku – pro aktivní bloggery mající blogy po všech čertech se hodit může.

MOG by byl fajn, ale jediné co vám k tomu mohu poskytnout je následující zpráva po spuštění.

We’re sorry but due to licensing restrictions, The MOG Music Service is not yet available in (your IP address is ………). If this is not in fact your country, please contact support@mog.com so that we can figure out what happened.